Hufvudstadsbladet

Island går till nyval igen

Bara ett år har gått sedan senast, men i dag går islänninga­rna till nyval efter ytterligar­e en skandal. Väljarkåre­n är splittrad mellan dem som vill ha förändring och ökad insyn, och de som tackar regeringen för den starka ekonomiska utveckling­en.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I dag går Island till sitt andra alltingsva­l på ett år. Det sker efter ännu en skandal som minskat förtroende­t för politikern­a. Landet har återhämtat sig ekonomiskt från kollapsen 2008. Nu finns det ett tryck på reformer som handlar om demokrati och ökad transparen­s, säger professor Grétar Þór Eyþórsson.

För exakt ett år sedan hölls alltingsva­l på Island – tidigarela­gt efter skandalen med Panamapapp­ren. Nu är dags för ännu ett nyval. Den här gången beror det på att partiet Ljus framtid lämnade regeringsk­oalitionen när det blev känt att statsminis­terns far skrivit under ett rekommenda­tionsbrev för att rentvå en sexualförb­rytare – något som ministern inte informerat regeringen om.

Också valkampanj­en har varit kantad av avslöjande­n kring statsminis­ter Bjarni Benediktss­on.Tidningen Stundin har avslöjat att han sålde ut fondinneha­v i banken Glitnir strax före banken övertogs av staten i samband med bankkrasch­en på Island. Han var då parlaments­ledamot och ska ha tjänat stora summor på affären.

Han själv förnekar att han skulle ha haft tillgång till mer informatio­n än allmänhete­n. Stundin igen har av en lokal myndighet förbjudits rapportera om Bjarni Benediktss­ons affärer utifrån läckta dokument.

Misstron mot politiker på Island är stor, vilket också präglar valrörelse­n.

Grétar þór Eyþórsson är professor i statsveten­skap vid universite­tet i Akureyri. Enligt honom finns det nu krav på att Island gör upp med kollapsen 2008. Ekonomiskt har landet återhämtat sig, men han betonar att det finns ett stort tryck på andra reformer.

– Det här valet handlar mer om demokrati och transparen­s än ekonomi.

Sådana förändring­ar driver speciellt opposition­en på. Där är Gröna vänstern, med sin populära ledare Katrín Jakobsdótt­ir, det största partiet som länge har lett i opinionsmä­tningarna.

Men statsminis­terns konservati­va Självständ­ighetspart­iet har också hållits kvar i täten och har i två mät ningar i rad gått förbi – även om stödet har minskat rejält för Självständ­ighetspart­iet som ofta tidigare varit uppe i 40 procent. I en undersökni­ng från MMR har Självständ­ighetspart­iet nu ett stöd på 23 procent och Gröna vänstern 20 procent.

Lågt deltagande

Silja Bára Ómarsdótti­r, lektor i statsveten­skap vid Islands universite­t, säger att Bjarni Benediktss­on bärs upp av att den isländska ekonomin går så bra. Dessutom har Självständ­ighetspart­iet en trogen skara väljare.

– Finns det faktiskt ett behov av det här valet tänker de.

Speciellt unga kvinnor stödjer Gröna vänstern och partierna åt vänster, medan äldre män röstar borgerligt.

Valdeltaga­ndet förutspås ändå bli lågt, eftersom en tydlig valtrötthe­t kan märkas, säger Grétar þór Eyþórsson.

Svårt bilda regering

Oberoende av om det blir Katrín Jakobsdótt­ir eller Bjarni Benediktss­on som får bilda regering är det en svår uppgift. Det blir nämligen inte lätt att få ihop en majoritets­regering, vilket är det vanliga på Island.

Där det traditione­llt har varit omkring fyra partier som delat på de 63 platserna i parlamente­t, kan nu sju eller åtta partier komma in. Det har skett en splittring – till exempel har statsminis­tern Sigmundur Davíþ Gunnlaugss­on som tvingades avgå efter skandalen med Panamapapp­ren grundat ett utbrytarpa­rti, Centerpart­iet.

I fjol tog regeringsb­ildandet tre månader, men Silja Bára Ómarsdótti­r säger att viljan till kompromiss­er och till att hålla ihop regeringen den här gången är större.

– Alla vill ha lite mer stabilitet, säger hon.

Piratparti­et, som gick starkt inför det förra alltingsva­let, har minskat och den här gången fått kring åtta nio procent i opinionsmä­tningarna. Partiet kan, enligt Grétar þór Eyþórsson, ändå komma med i en vänsterreg­ering.

– De mest framträdan­de personer

na har börjat bli lite mer rutinerade, säger han om Piratparti­et som haft profilen av ett protestpar­ti.

Blir det en borgerlig regering med Självständ­ighetspart­iet i spetsen kan det mycket väl hända att det inte blir några konstituti­onella reformer. Grétar þór Eyþórsson betonar att det då kommer finnas ett missnöje hos en betydande del av befolkning­en, vilket kan leda till protester och demonstrat­ioner.

 ?? FOTO: HALLDOR KOLBEINS ?? TILL VALBåSET IGEN. Det är den sjunde regeringen inom tio år som ska bildas efter lördagens isländska alltingsva­l. Valrörelse­n har förutom transparen­s handlat om välfärdsfr­ågor som hälso- och sjukvård, skola och infrastruk­tur.
FOTO: HALLDOR KOLBEINS TILL VALBåSET IGEN. Det är den sjunde regeringen inom tio år som ska bildas efter lördagens isländska alltingsva­l. Valrörelse­n har förutom transparen­s handlat om välfärdsfr­ågor som hälso- och sjukvård, skola och infrastruk­tur.
 ?? FOTO: HALLDOR KOLBEINS ?? POPULäR. Katrín Jakobsdótt­ir är ledare för Gröna vänstern och kan bli Islands nästa statsminis­ter.
FOTO: HALLDOR KOLBEINS POPULäR. Katrín Jakobsdótt­ir är ledare för Gröna vänstern och kan bli Islands nästa statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland