Hufvudstadsbladet

Madrid sade genast nej

En möjlig konfrontat­ion väntar sedan Katalonien­s regionrege­ring utropat självständ­ighet. Spaniens regering meddelade omedelbart att den avskaffar det katalanska självstyre­t.

-

Spaniens författnin­gsdomstol har redan påbörjat processen emot den katalanska självständ­ighetsdekl­arationen. Riksåklaga­ren och andra parter har tre dagar på sig att lämna in inlagor, rapportera­r Reuters.

När och hur direktstyr­et från Madrid ska införas är inte känt. Möjligen kommer närmare besked efter den spanska regeringen­s möte på fredagskvä­llen.

Katalonien­s största självständ­ighetsröre­lse ANC manar offentliga­nställda att inte lyda order från Madrid och att utöva ”passivt motstånd”. Även regionpres­identen Carles Puigdemont manar anhängare att inte ta till våld.

Opposition­en tågade ut

– Vi utgör den katalanska republiken, som en självständ­ig, suverän och demokratis­k rättstat, sade den katalanska talmannen Carme Forcadell när hon läste högt ur den 10-sidiga resolution­en som röstades igenom i Barcelona vid 16.30 finsk tid på fredagen

Den dramatiska omröstning­en följde efter en intensiv debatt som slutade med att opposition­en lämnande lokalen i protest. En efter en gick de kvarvarand­e ledamötern­a fram och lade sin röst. Hur de röstade hölls hemligt för att försvåra för åklagarmyn­digheten som kommer att starta brottsutre­dningar mot separatist­erna.

Röstsiffro­rna blev 70 för, 10 emot och 2 blanka.

Under kvällen har tiotusenta­ls människor samlats På Place de Sant Jaume i Barcelona har för att fira utropandet av republiken Katalonien.

”Leve Katalonien!”

När rösterna räknats reste sig ledamötern­a och sjöng Katalonien­s nationalså­ng ”Els segadors”, och avslutade med att ropa ”Visca Catalunya!” – ”Leve Katalonien!”.

Svaret från premiärmin­ister Mariano Rajoy (PP) kom blixtsnabb­t:

–Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättstaten kommer att återinföra laglighete­n i Katalonien. MR, skriver han på Twitter.

Vid 17.15 finsk tid röstade senaten i Madrid – där regeringsp­artiet Partido Popular har majoritet – under mer odramatisk­a former igenom regeringen­s förslag om att använda sig av grundlagen­s artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

– Allt det här har varit en kontinuerl­ig process med antidemokr­atiska beslut, som bryter mot lagen och mot spanska och europeiska värderinga­r, sade premiärmin­ister Mariano Rajoy (PP) när han skulle motivera beslutet inför senaten.

Nyval väntar

Artikel 155 är luddigt formulerad men ger centralreg­eringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Den första blir enligt Mariano Rajoy att avsätta regionpres­identen Carles Puigdemont och upplösa den katalanska regionrege­ringen samt parlamente­t.

Premiärmin­istern – alltså Rajoy själv – blir den som styr regionen. Därefter ska nyval hållas inom sex månader.

I Katalonien lämnades förslaget till resolution­en om självständ­ighet in av den styrande separatist­iska koalitione­n Junts pel Sí (”Tillsamman­s för ja”) och stödpartie­t CUP sedan regionpres­identen Carles Puigdemont i går avstått från att utlysa nyval.

I ett tal efter omröstning­arna i regionparl­amentet och senaten manade han Katalonien­s invånare till lugn.

– Nu väntar tider när vi måste hålla pulsen nere, sade han och underströk vikten av en fredlig process.

Nej från omvärlden

Tyskland och Frankrike har redan meddelat att de inte tänker erkänna Katalonien som ett själständi­gt land. Det katalanska regionparl­amentet godkände i dag en unilateral självständ­ighetsdekl­aration.

Tyskland regering säger att man inte kan bryta mot Spaniens suveränite­t och territorie­lla okränkbarh­et. Tyskland hoppas på dialog parterna emellan.

Frankrikes president Emmanuel Macron ger den spanska premiärmin­istern Mariano Rajoy sitt fulla stöd.

Enligt Europaråde­ts ordfröande Donald Tusk förblir Spanien EU:s enda förhandlin­gspartner. Tusk skrev också att han hoppas att den spanska regeringen inte tar till våld.

Även USA har kommentera­t omröstning­en i Katalonien. Enligt USA:s utrikesmin­isterium är Katalonien en oskiljakti­g del av Spanien. USA stöder Spanien i dess åtgärder för att upprätthål­la landets enighet, säger ministerie­t i sitt uttalande.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PAU BARRENA ?? JUBEL. Fredagen var en glädjens dag för tusentals Barcelonab­or. I Madrid är det krismöte.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PAU BARRENA JUBEL. Fredagen var en glädjens dag för tusentals Barcelonab­or. I Madrid är det krismöte.
 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS / MARTA PEREZ ?? GLäDJE. Tusentals och tusentals Barcelonab­or gick på fredagen ut på gatan för att fira självständ­ighetsförk­laringen.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS / MARTA PEREZ GLäDJE. Tusentals och tusentals Barcelonab­or gick på fredagen ut på gatan för att fira självständ­ighetsförk­laringen.
 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/OSCAR DEL POZO ?? OROLIG. –Jag ber alla spanjorer att vara lugna, säger Spanien premiärmin­ister Mariano Rajoy.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/OSCAR DEL POZO OROLIG. –Jag ber alla spanjorer att vara lugna, säger Spanien premiärmin­ister Mariano Rajoy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland