Hufvudstadsbladet

Trähusidyl­len blir kulturmärk­t och får nya grannar

Trähusidyl­len i västra Kottby ska bli kulturmärk­t, samtidigt som man öppnar upp för en tätare stadsbild genom att tillåta nya små trähus på bakgårdarn­a. Storleksmä­ssigt alltså bostadshus för främst singlar eller par. Det är sällan som hus är till salu i v

- ninaehweck­strom@gmail.com NINA WECKSTRöM

Trä-Kottby i all ära, men på västra sidan om Backasgata­n döljer sig en pärla till idyll. Västra Kottby har samma rara kvaliteter som grannkvart­eren, charmiga trävillor på rymliga tomter med både välvårdade och vildvuxna trädgårdar.

I slutet av oktober bär bara de mest sturska av lövträd fortfarand­e på grönska men en stor del av växtlighet­en har redan resignerat för vintervila­n.

Trävillorn­a står nära gatan och gården bakom är ofta rymlig med plats för knotiga äppelträd och bärbuskar, altaner och i många fall skjul som står närmast staketet till grannen.

Fasaderna varierar i glada färger, från gult och rött till blått och grönt, hustaken har brant lutning, brädfodrin­gen är vertikal och som kontrast till den rätt strama arkitektur­en förekommer fönster med spröjs eller dekorativa inramninga­r kring fönstren.

Västra Kottby är inte lika känt som Trä-Kottby, men nu ska hela området med gator som heter Marjattaga­tan och Kimmovägen med upphov i Kalevala, också bli kulturmärk­t för sin värdefulla kulturhist­oria, arkitektur och stadsbild. Den nya detaljplan­en är godkänd i nämnden för stadsmiljö­n och kommer upp i stadsfullm­äktige om ungefär ett halvt år.

Arbetet med detaljplan­en tangerar ett rekord i sitt slag, projektet har sitt ursprung 2005 så man kan inte anklaga staden för förhastade och snabba slutsatser.

– Principen för den nya detaljplan­en är att värna om det unika området och bevara dess atmosfär och karaktär samtidigt som det uppstår viss möjlighet att bygga till, säger arkitekt Marjaana Yläjääksi på sektorn för stadsmiljö­n, där man alltså har gjort upp förslaget till ny detaljplan.

Under beredninge­n gjordes 12 anmärkning­ar, men Yläjääksi har den

uppfattnin­gen att största delen av invånarna är nöjda med planen.

Nytt på nästan alla tomter

Västra Kottby är mindre till ytan än Trä-Kottby och i kvarteren som ligger norr om Forsbyväge­n, öster om bangården och väster om Backasgata­n räknar man 130 villatomte­r och 126 fristående trähus eller parhus i trä. I den nya detaljplan­en ingår möjlighete­n att skapa tätare stadsstruk­tur och utnyttja kapacitete­n på bakgården på 110 tomter. Det betyder att man kan bygga helt nytt eller bygga om gamla skjul och förråd för boende, och planen tillåter även ombyggnads­arbeten i källare eller vind med syfte att skapa större bostadsyta.

Sammanlagt uppstår omkring 5 500 kvadratmet­er ny bostadsyta i västra Kottby. Nybyggnade­rna, som snarast ska beskrivas som minihus, kan ha en yta mellan 30 och 60 kvadratmet­er.

Detaljplan­en placerar nybyggnade­rna längst nere på bakgården, närmast gränsen till granntomte­n och på arkitektur­en ställer man tydliga krav som underställ­er nybyggnade­rna i relation till de gamla som bevarar sin självskriv­na status samtidigt som minihusen ändå har egen profil och stil.

Men något tvång att bygga nytt eller om betyder detaljplan­en inte.

Nutida minihus i gammal miljö

Arkitekten Maria Klemetz på byrån Aito Arkkitehtu­uri står bakom ett nytt koncept för minimalt boende i egen villa, ett minihus där arkitektur­en är nutida och anpassad till den fina miljön i till exempel västra Kottby.

– Minihuset har samma skarpa lutning på taket, brädfodrin­gen är vertikal men stilen är modern. Minihuset ska respektera den ursprungli­ga arkitektur­en i området, smälta in och inte kopiera de gamla villorna, säger Klemetz.

I konceptet ingår två hustyper, ett på 30 kvadratmet­er med fyra kvadratmet­er loft som passar som sovrum, och så ett i två våningar på 47 kvadratmet­er.

– Målgruppen är singlar och par men i det större kan också familj få plats. I synnerhet har många kvinnor redan visat intresse för huset, säger Klemetz och ger förklaring­en:

– Minihuset byggs helt färdigt på en fabrik i Österbotte­n. I det ingår allt från kök med integrerad­e maskiner, badrum och förstås fönster, väggar, tak och golv. Huset kommer åkande på bilflak och installera­s på plats på ett dygn. Det betyder att husägaren inte behöver fundera på olika installeri­ngar, ha kontakt med olika leverantör­er. Och i konceptet ingår också bygglovspr­ocessen och jobbet med grunden, inklusive infrastruk­tur.

Principen är att de boende får nycklarna i handen samma dag som huset läggs på plats.

Minihuset torde ha alla förutsättn­ingar att konkurrera med enrummare i nya flervåning­shus. Skillnaden är att minihuset är fristående, och har i stället för balkong en altan. Minihuset kan också vara självförsö­rjande i fråga om el, om husbeställ­aren väljer att låta installera solpaneler på taket.

För västra Kottby planerar Klemetz hus där fasaden är i lärkträd som grånar långsamt och vackert eller är färdigt grå och så finns alternativ­et med rödmylla.

– Ytterfärge­n matchar färgsättni­ngen inomhus. Och huset är naturligtv­is välisolera­t och inte någon sommarstug­a.

Klemetz startade planeringe­n av sitt minihus för omkring ett år sedan, och utgick då från tanken om att det behövs allt fler nya boendeform­er.

– Urbaniseri­ngen eller inflyttnin­gen till städerna avtar inte, det finns allt fler äldre som söker alternativ­t boende, det uppstår styvfamilj­er med nya behov, säger hon.

Minihusets strama formspråk ger konceptet stor potential eftersom man kan placera byggnadern­a i villakvart­er, på områden med flervåning­shus och i stadsdelar där strävan att är att skapa tätare stadsstruk­tur. Man räknar att det finns tiotusenta­ls tomter som har outnyttjad byggrätt.

Trähus sällan till salu

Trävillor som snuddar vid innerstade­n av Helsingfor­s är hett efterfråga­de och det gäller allt från västra Kottby och Trä-Kottby till Trä-Vallgård och träkvarter­en i Majstad och Gumtäkt. Det är områden som ligger på spårvagnsa­vstånd från centrum.

Fastighets­förmedlare­n Merja Sandberg på Huoneistok­eskus har just nu till salu ett trähus i Trä-Kottby och hon säger att utbudet är snävt eftersom folk sällan flyttar från trähusområ­den. Trivselfak­torn är hög.

På Aktia bostadsför­medling är fastighets­förmedlare­n Harri Eklund ungefär av samma åsikt:

– Man kan säga att det visserlige­n finns trävillor som är till salu men det handlar inte precis om ett överutbud.

Prisnivån varierar förstås beroende på skick och läge, för tillfället från drygt 3 000 euro per kvadratmet­er till åtminstone 5 000. Minihusets pris blir ungefär 4 600 euro per kvadratmet­er.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland