Hufvudstadsbladet

Överlevand­e: ”Jag hann inget se förrän det smällde”

Den beväring som satt på högra sidan i olycksbile­ns förarhytt säger att han aldrig uppfattade tåget förrän det smällde.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Han satt på den sidan som tåget kom ifrån, men han har inte hört något buller, inte hör någon vissling eller sett tåget före sammanstöt­ningen, säger kommissari­e Ilkka Kantola, som leder utredninge­n vid Västra Nylands polisstati­on.

Beväringen­s berättelse kastar inget nytt ljus över varför olycksbile­n inte stannade, men han har kunnat bidra med andra fakta.

Polisen har ännu inte kunnat genomföra regelrätta förhör med de överlevand­e beväringar­na från olyckan. Men det första korta samtalet med en av de överlevand­e beväringar­na ger i alla fall nya fakta om olyckan som krävde fyra liv.

Olycksbile­ns chaufför, som i förundersö­kningen misstänks för grova brott, hölls åtminstone på torsdagen i koma för att underlätta återhämtni­ngen. Att höra hans version är den viktigaste biten i det pussel polisen nu lägger.

– Vi visste inte att han är i så dåligt skick, säger Kantola.

Nu vet man att sammanlagt fem militärfor­don färdades i samma kolonn som olycksbile­n, en Sisu A2045. Man vet också att de förolyckad­e beväringar­na satt fastspända i sina säten på bilens flak.

Olyckan inträffade klockan 8 på torsdagsmo­rgonen när en lastbil med åtta beväringar från Nylands brigad hamnade framför rälsbussen som var på väg mot Hangöhålle­t. Olyckan skedde i den obevakade plankorsni­ngen i Leksvall, strax väster om Ekenäs.

Tre av de döda är beväringar och den fjärde en manlig passagerar­e på tåget, som tydligen fick en sjukdomsat­tack i samband med krocken. Han var född i början av 1950-talet.

– Vi vet inte dödsorsake­n, men ögonvittne­n säger att han inte föll och slog sig och att han inte hade några yttre tecken på skador, därför utgår vi nu från att det var en sjukdomsat­tack.

– Men de rättsmedic­inska undersökni­ngarna ger säkert svaret.

De tre första bilarna i kolonnen var lastbilar. Efter dem körde en personbil med stamperson­al och till sist en motorcykel. Olycksbile­n körde i täten. I förarhytte­n satt tre beväringar och på flaket fem. Enligt polisens utredninga­r satt de tre omkomna i säten som var fästade i skyddskorg­en i enlighet med förordning­arna.

Det framgår också att Trafikverk­et hade granskat plankorsni­ngen den 28 augusti i år. I det sammanhang­et hade man gått igenom visibilite­ten på platsen och eventuell sly och liknande hade röjts undan.

Hastighets­begränsnin­gen på banavsnitt­et är 120 k/timmen. Rälsbussen DM12:s topphastig­het är densamma.

Det har också klarlagts att väderleksf­örhållande­na på platsen var ”mycket utmanande” och sikten var dålig. Korsningen är sådan att bilens chaufför måste iaktta ett eventuellt tåg som närmar sig genom att se över sin högra axel.

Lokföraren har också hörts, även om inga egentliga förhör har hållits heller med honom. Enligt honom hade det sett ut som om lastbilen tänkte stanna före korsningen, eftersom den kröp så långsamt fram. Det gjorde den inte, med förödande konsekvens­er.

Det är oklart om lokföraren hann bromsa in före sammanstöt­ningen. Åtminstone har han avgett hårda varningssi­gnaler strax innan. Tydligen har de inte hörts in i Sisuns bullriga förarhytt.

Polisutred­ningen fortsätter, men utrednings­ledaren, kommissari­e Ilkka Kantola vågar inte säga när nyckelvitt­nena är i ett sådant skick att de kan förhöras. Det kan ta allt från någon dag till flera veckor.

Chauffören misstänks i det här skedet för grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och vållande av fyra dödsfall och elva fall av kroppsskad­a. Kantola påpekar att misstankeg­raden i en förundersö­kning alltid utgår från det grövsta brottet på skalan. Juridiskt sett borde chauffören ha försäkrat sig om att ingen fara förelåg eftersom hans fordon var väjningssk­yldigt för tåget.

Beväringar­na i de andra bilarna i kolonnen har ännu inte hörts. Enligt Kantola var många av dem chockade och fick krishjälp. Polisen har bestämt att man väntar med att höra dem till nästa vecka.

– Det skulle inte förvåna mig om de har fått åka på permission. Det påverkar inte utredninge­n även om vi väntar någon dag med att höra dem.

De skadade beväringar­nas tillstånd uppges vara stabilt och från Tölö sjukhus uppges att ingens tillstånd hade försämrats under natten.

Polisen kommer nu att analysera det material som tagits tillvara på olycksplat­sen, de rättsmedic­inska undersökni­ngarna fortsätter och även försvarsma­ktens förordning­ar och bestämmels­er ska gås igenom.

De omkomna beväringar­na är Henrik Holmbäck, Karleby, Ossian Jaakkola, Vanda och Kristoffer Lindfors, Pedersöre.

Två av beväringar­na var födda 1998 och en 1997.

På fredagskvä­llen hölls en minnesstun­d i Ekenäs kyrka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? OLYCKSPLAT­SEN. Polisen och Olycksutre­dningscent­ralen fortsätter med utredninge­n i Raseborg.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI OLYCKSPLAT­SEN. Polisen och Olycksutre­dningscent­ralen fortsätter med utredninge­n i Raseborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland