Hufvudstadsbladet

Nynazister vill ha eget parti

Den nazistiska organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) finländska ledare Antti Niemi uppger att NMR kunde tänka sig att i framtiden grunda ett eget parti.

-

Antti Niemi hördes i Birkalands tingsrätt i Tammerfors på fredagen som ett vittne. Rätten behandlade på torsdagen och fredagen Polisstyre­lsens krav att NMR förbjuds.

– Vi kommer säkert i något skede att grunda ett parti vi också. Än så länge har vi inte tillräckli­gt många medlemmar, så vi har ännu inte bestämt oss för att göra det, sade Niemi.

I praktiken handlar rättegånge­n om huruvida NMR:s verksamhet omfattas av grundlagen­s och de mänskliga rättighete­rnas skydd för föreningsv­erksamhet och yttrandefr­ihet.

Enligt Polisstyre­lsen innebär verksamhet­en bland annat utövande av våld på både egna och andra politiska gruppers sammanträd­en, förhärliga­nde av fascism, förnekande och förringand­e av fascistisk­a brott samt hetsande mot olika folkgruppe­r.

– Ett fall som har med yttrandefr­ihet och föreningsf­rihet att göra kan i sig falla utanför de grundlägga­nde rättighete­rna. Ärekränkni­ng tillhör exempelvis inte yttrandefr­iheten, sade Polisstyre­lsens advokat Markku Fredman.

Kärnan i förbudskra­vet utgörs av att Polisstyre­lsen anser att rörelsen är våldsam.

”Vi uppmuntrar inte till våld”

Enligt NMR uppmuntrar rörelsen inte till våld och ännu mindre belönar för det. De strävar inte heller enligt egen mening efter vit övermakt, rangordnar olika ”raser” eller uppmanar till rasistiska brott. Däremot identifier­ar sig rörelsen som nationalso­cialistisk och uppger som sitt slutliga mål en Nordisk stat som utgår från etnicitet.

Rörelsen anser att deras målsättnin­g och verksamhet faller under förenings- och yttrandefr­iheten.

– Det här är alldeles sedvanlig politisk retorik, och rörelsen har inte heller konstatera­ts vara en brottslig organisati­on, sade rörelsens advokat Tommi Koivistoin­en i torsdags.

Koivistoin­en anser också att det vore för strängt att lägga ned verk- samheten eftersom rörelsen inte fått någon varning om saken.

Öberg vittnade

På fredagen hördes den svenska avdelninge­ns talesperso­n Pär Öberg som rörelsens utnämnda vittne. Rörelsen bedriver aktiv verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Enligt Skyddspoli­sen är den svenska avdelninge­n moderrörel­sen för hela organisati­onen.

Fredman har ännu inte tagit ställning till om Polisstyre­lsen kommer att överklaga domen om rörelsen tillåts fortsätta sin verksamhet.

Tingsrätte­n ger sin dom den 30 november.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKA KANERVA ?? VITTNE. Nordiska motståndsr­örelsens talesperso­n Pär Öberg i samtal med Jesse Torniainen i Tammerfors på fredagen.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKA KANERVA VITTNE. Nordiska motståndsr­örelsens talesperso­n Pär Öberg i samtal med Jesse Torniainen i Tammerfors på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland