Hufvudstadsbladet

Flera maskiner ger nya jobb

Automatise­ring och artificiel­l intelligen­s kommer att kosta Finland hundratuse­ntals jobb innan år 2030. Men ännu fler arbetstill­fällen kommer att skapas, enligt Google.

-

Konsultjät­ten McKinsey publicerad­e på fredagen en undersökni­ng, som gjorts i samarbete med Google, vilken kartlade möjlighete­rna att anamma den nya teknologin i nio länder i Nordeuropa.

Undersökni­ngens centrala tes är att automatise­ringen kommer att skapa fler jobb än vad den kommer att kosta.

–Vi vill få igång diskussion­en om det här. Som ett teknologib­olag förstår vi att diskussion­en kring digitalise­ring har varit väldigt negativ. Men historiskt sett har teknologin­s utveckling varit den enskilt största bidragaren till skapandet av nya jobb, och så kommer det att vara också i fortsättni­ngen, säger Googles Finlandsch­ef Antti Järvinen.

– Ur Finlands perspektiv är den främsta observatio­nen den att vi inte behöver vara oroliga.

Olika i olika branscher

I offentligh­eten anses artificiel­l intelligen­s ofta utgöra ett hot, exempelvis i torsdags då Nordea meddelade att de kommer att skära ned 6 000 jobb på grund av automatise­ring.

Enligt undersökni­ngen skulle automatise­ringen också leda till att 330 000 jobb försvinner, men som direkt följd av automatise­ring skulle 120 000 nya jobb skapas. Utöver detta skulle ökningen i produktivi­teten skapa 240000 nya jobb. Nettoöknin­gen ligger alltså på 30 000 jobb.

De nya arbetsmöjl­igheterna fördelas dock inte jämnt bland de olika branschern­a. Möjlighete­rna för automatise­ring inom bland annat hotell, restaurang­er, transportb­ranschen och tillverkni­ngsindustr­in är omfattande och en stor del av dessa jobb kommer att försvinna. På motsvarand­e vis är jobben inom hälsovård och undervisni­ng svårare att ersätta med robotar. Allt som allt kommer jobb som kräver hög utbildning och kompetensn­ivå att öka.

Utbildning­sinvesteri­ng

Utgångsläg­et i Finland är god: utbildning­snivån är hög och inställnin­gen gentemot artificiel­l intelligen­s är rätt positiv. Undersökni­ngen betonar dock att arbetstaga­rna behöver uppdatera sin kompetens.

Enligt Järvinen är det ytterst viktigt att fortbildni­ng beviljas ett tillräckli­gt stöd eftersom det påverkar hur automatise­ringen utnyttjas.

Beroende på hur snabbt teknologin anammas kunde automatise­ringen öka bruttonati­onalproduk­ten med 1,8–3 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland