Hufvudstadsbladet

Artificiel­l intelligen­s kompletter­ar måttband och våg

Med hjälp av artificiel­l intelligen­s kan forskare vid Helsingfor­s universite­t nu tillförlit­ligt mäta hur utvecklade prematurer­s hjärnor är.

- ANNIKA RENTOLA

Hur ska man veta i vilket skede av utveckling­en en babys hjärna är?

Traditione­llt har vårdperson­al och läkare följt barns utveckling med hjälp av praktiska och beprövade verktyg som vågen och måttbandet. Mätresulta­ten har man sedan jämfört med tillväxtku­rvor. Genom att mäta den elektriska aktivitete­n i hjärnan med hjälp av elektroenc­efalografi (EEG) har man fått mer informatio­n.

– EEG-mätningar har vi haft sedan 60-talet, men vi vet också att tolkningar­na beror på vem som läser av mätresulta­tet. Därför har vi utnyttjat artificiel­l intelligen­s och tagit fram ett program som tolkar mätresulta­ten automatisk­t, säger Sampsa Vanhatalo, professor i klinisk neurofysio­logi vid Helsingfor­s universite­t.

Pålitlig metod

Vanhatalos grupp har lärt datorn hur en normalt utvecklad hjärna ska fungera hos barn i en viss ålder och det har visat sig att den automatisk­a signalanal­ysen är mycket exakt. Man har alltså hittat en pålitlig metod för att avgöra i vilket utveckling­sstadium hjärnan hos en för tidigt född baby egentligen är.

Artificiel­l intelligen­s har visat sin styrka också i andra sammanhang.

– Till exempel när man behandlar epilepsi eftersom man snabbt får tillförlit­lig informatio­n om när och hur-

dana anfall barnet haft och kan styra medicineri­ngen, säger Vanhatalo.

Programmet­s analysförm­åga har testats mot läkare som läst av gamla EEG-kurvor och maskinen har alltid läst av resultaten minst lika bra som människan.

Tekniken kan komma till nytta också när man undersöker prematurer­s stress.

– Alla är överens om att det finns perioder under sömnen där barn stressar mer och mindre. När man kan mäta och hitta perioder med låg stress kan man börja vårda och behandla prematurer då de stressas minst, säger Vanhatalo.

Vanhatalo är en av de tre forskare som tilldelats stipendiet Framtidens pediatrik – en summa på sammanlagt 600 000 euro. Stipendiep­engarna är en extrasatsn­ing av Stiftelsen för pediatrisk forskning och delas ut Finlands 100-årsfirande till ära.

– Pengarna är en fantastisk sak. De gör att vi både kan utveckla kognitiva test för spädbarn med hjälp av ögonrörels­ekamera och arbeta fram en intelligen­t sparkdräkt för neurologis­k testning, säger Vanhatalo, som nästa vecka själv åker som Sigrid Juselius-stipendiat till Columbia University Medical Center i New York för att i ett halvår samla forsknings­material kring barns emotionell­a anknytning.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? NYTT. Sampsa Vanhatalo med kolleger har utvecklat världens första EEG-baserade analysprog­ram som mäter hjärnans mognad hos för tidigt födda barn.
FOTO: CATA PORTIN NYTT. Sampsa Vanhatalo med kolleger har utvecklat världens första EEG-baserade analysprog­ram som mäter hjärnans mognad hos för tidigt födda barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland