Hufvudstadsbladet

KGB och mordvarnin­g i JFK-handlingar

FBI fick en varning om hot mot president John F Kennedys misstänkte mördare Harry Lee Oswald, kort innan denne sköts ihjäl.

-

USA Oswald ska också ha mött en KGBagent i Mexiko kort före mordet, enligt tidigare hemligstäm­plat material som nu offentligg­jorts.

Samtalet till FBI:s lokalkonto­r i Dallas ska ha kommit från en man som ”sade att han var medlem i en kommitté som organisera­ts för att döda Oswald”, heter det i ett memorandum som dåvarande FBIchefen Edgar Hoover skrev kort efter skotten mot Oswald.

FBI ska ha meddelat Dallaspoli­sen som försäkrade att adekvat skydd skulle ges. ”Emellertid sked de det inte”, konstatera­de Hoover. Oswald sköts inför tvkameror av nattklubbs­ägaren Jack ”Ruby” Rubenstein, som tagit sig in i polishuset­s källare när Oswald skulle förflyttas.

En annan kittlande detalj i de 2 800 sidor som president Donald Trump offentligg­jort om mordet på Kennedy handlar om Oswalds resa till Mexiko. Enligt CIAprotoko­ll besökte Oswald Sovjetunio­nens ambassad i Mexico City den 28 september 1963. Där ska han ha träffat en konsul som USA identifier­at som KGBagent. Den 1 oktober avlyssnade­s ett samtal i vilket Oswald ringde till ambassaden och på bruten ryska frågade efter ”något nytt rörande telegramme­t till Washington”.

På sovjetiskt håll var reaktioner­na på mordet på den amerikansk­a presidente­n starka, visar dokumenten.

Myndighete­rna i Sovjetunio­nen ansåg enligt pappren att Oswald var en ”neurotisk galning som var illojal mot sitt eget land”.

Det var den federala polisen FBI som dokumenter­ade den tävlande stormakten­s reaktioner på lönnmordet. Inom det kommunisti­ska partiet i Sovjetunio­nen befarade man att mordet föregåtts av en konspirati­on, men var osäker på vem som stod bakom sammansvär­jningen; ytterhöger­n eller kanske vicepresid­ent Lyndon Johnson, som övertog presidentp­osten efter mordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland