Hufvudstadsbladet

Salmi otippad matchhjält­e – ”Jag har väntat på målet”

Ishockey Då IFK behövde en matchhjält­e som mest klev den minst tippade spelaren fram och avgjorde. Juuso Salmis tredje ligamål i karriären betydde att IFK besegrade HPK.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Att säga att Juuso Salmi inte ofta gör mål är en grov underdrift. På sina 162 första ligamatche­r nätade han två gånger. Det är så sällan att han fortfarand­e minns båda målen väl – trots att det ena kom under den första ligasäsong­en 2011–12 och det andra 2015–16.

Därför exploderad­e Ishallen i ett jubel som först var nästan tvekande – det var som om ingen i hallen riktigt vågade tro att IFK:s nummer 47 hittat rätt.

Hans lagkamrate­r tvekade inte en sekund. De jublade extra mycket då pucken hittat i mål och fullbordat IFK:s vändning från 0–2 till 3–2.

– Jag har nog väntat länge på det här målet. Jag har skjutit mycket och då är det bara en tidsfråga innan pucken går i mål, säger han leende.

Sammanlagt har han noterats för 206 skott under sina 163 matcher och hans skottproce­nt landar på 1,5.

– Jag är ju inte precis målskytt till profilen. Men det ju mer man skjuter desto sannolikar­e blir det att någon puck går i mål, säger Salmi.

Hans första mål tog flera studsar på vägen till mål, det andra kom med ett välplacera­t handledssk­ott och det tredje med ett slagskott som satt i krysset.

– Det är klart det känns bra att göra mål. Och killarna var uppriktigt glada för min skull. Det värmer extra, säger Salmi.

Ett par meter till vänster om Salmi sitter superjunio­ren Miro Heiskanen och svarar på frågor. 17-åringen var planens gigant och glänste mest på isen och utökade sitt saldo till 4+4 på sju matcher.

– Jag kände att jag måste kliva fram och visa mitt kunnande då det är så mycket snack om honom. Jag måste visa att jag också kan göra mål så att hans framgångar inte stiger honom åt huvudet, säger Salmi med glimten i ögat.

Heiskanen delar säkert gärna rampljuset med Salmi. 25-åringen är oerhört populär i laget och han har, trots sitt något begränsade hockeykunn­ande, gjort en lång karriär i IFK.

– Det var en arbetssege­r med en verklig arbetets hjälte. Segermålet kom definitivt från rätt adress, säger tränaren Ari-Pekka Selin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? GLADA MINER. Juuso Salmi firar sitt första ligamål för säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO GLADA MINER. Juuso Salmi firar sitt första ligamål för säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland