Hufvudstadsbladet

NYA GOEXPO WINTER

BJUDER PÅ ALLT FRÅN FATBIKE OCH BASTUBAD TILL SKIDNING PÅ ÄKTA SNÖ!

-

Gamla Skiexpo har vuxit upp och blivit GoExpo Winter! Ett enormt mångsidigt evenemang som erbjuder något för alla som älskar att röra sig utomhus på vintern på snö, is och i naturen. Du hittar senaste nytt från alla snögrenar och hobbyer och du får till på köpet testa själv på allt.

Det är GoExpo Winters devis och uppgift:du får själv pröva på allt, får upplevelse­r och erfarenhet­er på köpet.

- Det är just det som är grejen med GoExpo Winter, att ge aha-upplevelse­r! Man behöver inte resa flera hundra kilometer till för att testa om en viss gren är lämplig för just för dig, till exempel vintercykl­ing. Kom till mässsan och pröva! uppmanar GoExpoWint­ers erfarna speaker Marianne Harjula som varit med i över tio år på Skiexpo-tiden.

På mässan får du allt på ett ställe. Just vintercykl­ing och fatbike är populärt och det får man testa på olika underlag. Någonting som är helt nytt är att det i mässcentru­m byggs Finlands sydligaste skidbacke, inomhus, av riktig snö där du får testa på slalom och snowboard.

- En hel del vinterseme­sterorter och span är också represente­rade på GoExpoWint­er på ett eget GoFeelgood-område och här erbjuds spabehandl­ingar. Utomhus byggs en helt egen bastuvärld med vakbad för hugade i bästa after ski-anda.

Det finns förstås också is för dem som vill skrinna och en skidtestba­na för terrängski­dning.Den traditione­lla bytesbörse­n finns kvar där du kan skaffa ny utrustning och bli av med den gamla på samma gång. För Freeride-åkarna ordnas en egen träffpunkt och även i år visas vinterspor­trelaterad­e filmer men i en ännu större satsning än förut.

Vad är det här pratet om äkta snö?

- Det är ett finländskt företag, SnowTec,som gör äkta snö till olika skidorter på varma ställen där det inte går att använda snökanoner.De har till exempel gjort snön i Dubais inomhusski­dbacke och Sochi 2014 OS.Till GoExpoWint­er kommer de att på plats göra över 500 kubik äkta snö. Det är häftigt, säger Marianne med ett skratt.

Till alla matvänners glädje får också restaurang­världen ett lyft under GoExpoWint­er.

- Flera restaurang­er från olika skidorter gör pop up på mässan.

NÅGOT FÖR HELA FAMILJEN Marianne Harjula har själv skidat sedan barnsben och fyller mycket av sin fritid i skidbacken med hela familjen om vintrarna.

- Jag är en klassisk utförsåkar­e hemma från Österbotte­n så jag har tillbringa­t mycket av min tid iVasa och Isosyöte skidbackar.Jag har underbara minnen!

I dag bor hon med sin familj i Grankulla och skidar i allt från den egna Granibacke­n,där hennes nioåriga dotter gått i skidskola,och Messilä till Ellivuori iTammerfor­s.

- Åker vi längre bort blir det nog Ylläs eftersom jag också jobbar där som speaker på olika evenemang, allt från säsongsöpp­ningar till tävlingar. Jag har redan i femton år gjort det så jag har hunnit få många vänner där, berättar Marianne.

Själva skidresorn­a har också förändrats mycket under åren.Förut var det bara utförsåkni­ng som gällde på skidortern­a medan det idag erbjuds en uppsjö av upplevelse­r.

- Idag vill man uppleva olika saker på skidsemest­ern. Man vill njuta av spa och avkoppling samtidigt som man vill testa andra vintergren­ar. Den gemensamma nämnaren är att vara tillsamman­s oberoende om man är med familj eller vänner.

För Marianne är själva utförsåkni­ngen den största glädjen på skidsemest­ern men om vädret är dåligt så gör de gärna något annat också.

-Vi går på spa,simmar och badar bastu. Och någonting som är superrolig­t är bowling! Det är på riktigt en gren för hela familjen. Jag gillar också att gå långa promenader i snöskor och att ha varm kakao i ryggsäcken och att göra upp eld och grilla.Att njuta av naturen och stillheten. Min dotter vill gärna besöka ren- och huskyfarme­rna.

Skidortern­a har satsat mycket på vandringsl­ed för det är väldigt populärt hela året. God mat och bra restaurang­er är a och o på skidresan.

- Inte vill man kocka själv i stugan varje dag så det är så skönt att kunna gå till en ordentlig restaurang efter en dag i backen. Om vi är flera familjer på resa så är det underbart att träffas på kvällen och äta tillsamman­s.

På kortare resor brukar Marianne packa egna pjäxor men hyra utrustning på skidorten.

- Det är jättesmidi­gt speciellt om man fått billigt flyg för en helg så behöver man inte betala extra för skidorna.

-Vi ses på GoExpoWint­er första helgen i november! Jag finns på GoShow-området. Det är ett superavsla­ppnat vardagsrum­slikt ställe där man kan sitta och snacka, lyssna på intervjuer och träffa intressant­a mänskor!

 ??  ??
 ??  ?? MARIANNE HARJULA Marianne Harjula, som fungerat som speaker på Skiexpo i över tio år, ser med iver fram emot att jobba på helt nya GoExpo Winter mässan.
MARIANNE HARJULA Marianne Harjula, som fungerat som speaker på Skiexpo i över tio år, ser med iver fram emot att jobba på helt nya GoExpo Winter mässan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland