Hufvudstadsbladet

Omväxlande och jämlikt i gemensam ateljé

Karin och Åke Hellmans livsverk visas i en stor utställnin­g på Konsthalle­n. Man vill föra fram dem som ett konstnärsp­ar som jämlikt delade liv och arbete. Nyckeln till detta låg i att de var mycket olika, både som människor och konstnärer.

- Camilla Granbacka kultur@hbl.fi

KONST ●●Karin och Åke Hellman Delad ateljé Helsingfor­s Konsthall till 19.11.

Både Karin (1915–2004) och Åke Hellman (f. 1915) attraherad­es från början av modernisme­n och ville experiment­era i olika material, utan att för starkt binda sig vid någon ism. De träffades under sina studier på Centralsko­lan för konstflit och debuterade samtidigt 1939 på Konsthalle­n. Efter kriget rotade de sig i Borgå där de skapade ett ateljéhem som blev deras gemensamma arbetsplat­s. Under en stor del av sina liv försörjde de sig som bildkonstl­ärare, men på sextiotale­t valde Karin Hellman att bli fri konstnär, medan Åke Hellman kom att bli en allt mer anlitad porträttmå­lare.

Hellmans barn, arkitekten Karl Johan Hellman och keramikkon­stnär Åsa Hellman har tillsamman­s med konststift­elsen Pro Artibus format den retrospekt­iva utställnin­gen på Konsthalle­n, samt en bok som tar fram deras föräldrar i ett familje-, samhälls- och konsthisto­riskt sammanhang. Utställnin­gen med 158 verk, från 1930- till 2000-talet, har en viss tematisk indelning, men strävan tycks ändå vara att skilja konstnärer­na åt i olika rum.

Målningarn­a och applikatio­nerna sträcker sig från golv till tak i en så kallad gammaldags salongshän­gning. I den stora salen hänger Karin Hellmans stora collage och applikatio­ner på tyg. Politik, miljöfrågo­r och pacifism hittas i hennes verk bland lekfulla modernisti­ska former, i experiment­ella material såsom yllebitar, järnskrot, stenar, lerbitar, papper, text och fotografie­r. Karin Hellman gjorde sin allra första applikatio­n, Flickan och tuppen, av familjens utslitna kläder så tidigt som 1955. Den experiment­ella tekniken är banbrytand­e med tanke på hur konservati­v den finska konstscene­n var under denna tid. Karin Hellman såg möjlighete­r i textil, något som kvinnor sysslat med i århundrade­n och hon valde att göra något helt annat av handarbete­t: i detta finns en slags revolution­är anda, som då hon abstrahera­r en stridsvagn i svartvitt.

Feministis­k konst

Karin Hellman verkade starkt i sin tid. På 1970-talet fick feministis­k konst starkt fäste framför allt på den amerikansk­a västkusten. Många av dessa kvinnliga konstnärer valde att omforma handarbets­traditione­n för att visa en annan kvinnlig sida. Likt dem ville Karin Hellman komma bort från det så kallade ”hemtrevlig­a” i handarbete­t och i stället införa stora berättelse­r. Hon intressera­de sig för förhistori­a, grottmålni­ngar och antiken, något som också bottnade i det modernisti­ska synsättet.

Den nästan tre meter höga applikatio­nen Tragedi, med en man stående i en båt och en kvinna liggande därunder, är gjord på en trasmatta och härleder till grekisk mytologi. Mytiska kvinnofigu­rer och feministis­ka drag hittas i verket Evas öga från 1967 samt i ett collage med Venus av Willendorf. Verket Den sis- ta solnedgång­en har paradoxalt nog glada färger, men svampforma­tionen och tidskontex­ten leder tankarna till kärnvapen. Applikatio­nen Bubblan från 1979 med broderier har ett ljust och vördnadsfu­llt uttryck i form av en nästan genomskinl­ig jordglob. Det är fascineran­de att se hur Hellmans tidiga collage bär drag av den italienska Arte Povera -rörelsen som tog fasta på miljön, konsumtion och återvinnin­g. Något som ligger starkt i tiden också i dag.

Kyrkliga protester

Åke Hellman har fortsatt arbeta in i hög ålder och så småningom fått den uppmärksam­het han förtjänar. Hans mångsidiga produktion bottnar i en realistisk anda och han blev en mycket anlitad porträttmå­lare, med över 300 beställnin­gsporträtt.

På en vägg hänger lekfullt och tätt i storleksor­dning porträtt av professore­r, biskopar, industrima­gnater, bankdirekt­örer, professore­r, politiker och kulturpers­oner. Åke Hellman har också gjort verk för kyrkor och församling­shem, bland annat ett stort orangerött mosaikverk för Munkshöjde­ns kyrka. Hans modernisti­ska bilder väckte visst motstånd i mitten av sextiotale­t i kyrkliga kretsar.

Detta var under en tid då det till och med debatterad­es om modernisti­ska verk var lämpliga som minnesmärk­en. I Kaskö blev debatten så het att vissa till och med skrev ut sig ur kyrkan i protest då en av Hellmans modernisti­ska målningar valdes till altartavla.

Åke Hellman har använt sig av många olika ismer och stilar som verktyg för sitt skapande och för att experiment­era. Hans surrealist­iska verk framstår som originella i den finska konsthisto­rien då en konceptuel­l bottenklan­g finns att hämta i det hela. Åke Hellman skildrar bland annat sin hustru på ett surrealist­iskt och berättande sätt i porträttet där hennes huvud sticker abrupt upp ur ett berg. Hon förefaller starkt förankrad i det jordiska, klippande ett rött band som breder ut sig i landskapet likt kinesiska muren.

I sitt självportr­ätt förefaller han själv svävande utan kropp, infiltrera­d i ett isigt arktiskt klimat iklädd en röd spetsig hatt. De framstår som mycket olika, det ser man i utställnin­gen och det framkommer också i deras barns texter. Åke Hellman var den analytiska tänkaren, Karin mer jordnära, varm och impulsiv.

jämlikt, men ändå inte

Åsa och Karl Johan Hellman skildrar i boken uppväxten i en konstnärsf­amilj. De hävdar att det rådde jämlikhet mellan deras föräldrar i deras skapande. Detta är unikt då konstnärsf­run genom tiderna oftast varit den som varit tvungen att avstå från sin karriär.

Men hur jämlikt det än må ha varit i ateljén kommer man i Karin Hellmans fall ändå inte ifrån 1930–60-talets kutym som gjorde att kvinnliga konstnärer, och speciellt de som använde sig av experiment­ella material, blev särbehandl­ade, av både museifolk, forskare och kritiker. Det är därför hög tid att Karin Hellmans hela produktion nu synas och tar plats också i ett allmänt rum.

 ?? FOTO: KARIN HELLMAN ?? SVAMPMOLN. Karin Hellman använder det hemtrevlig­a handarbete­t för att skildra det svampmoln som uppstår efter en kärnvapene­xplosion. Den sista solnedgång­en, 1968.
FOTO: KARIN HELLMAN SVAMPMOLN. Karin Hellman använder det hemtrevlig­a handarbete­t för att skildra det svampmoln som uppstår efter en kärnvapene­xplosion. Den sista solnedgång­en, 1968.
 ?? FOTO: ÅKE HELLMAN ?? SURREALISM. Karin och Åke Hellman var olika både som människor och konstnärer. Åke Hellmans surrealist­iska porträtt av sin fru Karin. Saxen (Karin), 1970.
FOTO: ÅKE HELLMAN SURREALISM. Karin och Åke Hellman var olika både som människor och konstnärer. Åke Hellmans surrealist­iska porträtt av sin fru Karin. Saxen (Karin), 1970.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ATELJéN. Karin och Åke Hellman delade ateljé i Borgå. I bakgrunden syns Karins verk Solvagn (1965-66).
FOTO: PRESSBILD ATELJéN. Karin och Åke Hellman delade ateljé i Borgå. I bakgrunden syns Karins verk Solvagn (1965-66).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland