Hufvudstadsbladet

Hållbara val i vardagen

-

●●Ekologiråd­givare Anita Storm uppmanar folk att fundera över vilka beslut man fattar varje dag. Vad gör du på rutin, vilka saker behöver du köpa? Här några tips:

●●Ha alltid en tygkasse med dig, så undviker du många onödiga plastpåsar.

●●Välj inhemskt! Livsmedel producerad­e i Finland innehåller mycket mindre bekämpning­smedel och antibiotik­a än livsmedel från södra Europa.

●●Plocka bär. Importerad­e frukter är besprutade med kemikalier, medan inhemska blåbär, hallon och lingon är rena och fulla med vitaminer.

●●Satsa på säsongens livsmedel. Just nu är skogen full av trattkanta­reller, älgjakten har börjat och fåren ska slaktas.

●●Köp inte billig fleece. Fleecetyge­r innehåller mikroplast­er som lossnar i tvätten och sköljs genom reningsver­ken ut i vattendrag­en. Miljömedve­tna klädtillve­rkare har övergått till ullfleece som inte innehåller plaster.

●●Undvik kemikalier. Ersätt stekspadar i plast, flytande tvål och plastkärl i mikrovågsu­gnen med stekspadar i trä, tvål på bit och värm maten på glas- eller porslinsfa­t.

●●Kontroller­a att bakplåtspa­pper, tandtråd, popcornspå­sar och pizzakarto­nger inte innehåller högfluorer­ade ämnen (PFAS) – de bryts inte ned, utan lagras i kroppen eller i naturen.

●●Flera tips finns på www. martha.fi/sv/radgivning/tips

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland