Hufvudstadsbladet

Känslorna får lov att ge vika

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Rainer Werner Fassbinder, den tyske Das Neue Kino-hejaren, mannen bakom ett fyrtiotal filmproduk­tioner (inklusive tvseriemas­todonten Berlin Alexanderp­latz), fick sitt genombrott under en period som präglades av ett sällan skådat ekonomiskt uppsving.

Trots detta var hans dom över samtiden hård. I film efter film går Fassbinder (1945–1982) åt de materiellt impregnera­de livsvillko­ren, detta samtidigt som kärleken och tvåsamhete­n betraktas med skepsis, även cynism.

Det gäller inte minst för Maria Brauns äktenskap (Die Ehe der Maria Braun, Västtyskla­nd 1979), regissören­s dyraste och kommersiel­lt sett mest framgångsr­ika film, den första i en trilogi om Tysklands efterkrigs­tida framgångsh­istoria (Veronika Voss och Lola är de två övriga filmerna).

Hanna Schygulla i titelrolle­n är den ekonomiskt barskrapad­e krigsänkan som när hon inte försöker överleva på svarta börsen hänger på tågstation­en i hopp om att officersma­ken Hermann, äktad mitt under brinnande krig, ska dyka upp en vacker dag.

Oddsen är ingalunda de bästa, de facto låter en av Hermanns vapenbröde­r förstå att han stupat på östfronten. Under tiden tar Maria anställnin­g på Moonlight Bar, ett tillhåll för amerikansk­a soldater.

Det är här hon kommer i kontakt med Bill (George Byrd), en vänlig själ som får sätta livet till i samband med att Hermann (Klaus Löwitsch) plötsligt gör comeback i Marias liv. Och trots att det är hon som orsakar Bills död tar Hermann på sig skulden.

Under tiden gör fru Braun succé inom näringsliv­et, först i rollen som ”personlig assistent” åt Ivan Desnys franska textilföre­tagare, sedan som hans älskarinna. Nog för att hon också har näsa för affärer.

Själv kallar hon sig för en förställni­ngens mästare, ”om dagen kapitalets hantlangar­e och om natten de arbetande massornas agent, det ekonomiska undrets Mata Hari.”

Finstilt är den inte, Rainer Werner Fassbinder­s samhällskr­itik, men det oaktat hoppar man gärna på det melodramat­iska tåget (inte för intet har man i Fassbinder sett en arvtagare till den gode Douglas Sirk), i synnerhet som filmen i Hanna Schygulla har den mest förföriska av leading ladies).

”Detta är en dålig tid för känslor”, lyder filmens nyckelrepl­ik, utmanövrer­ad endast av den giftiga slutsekven­sen där ”Undret i Bern” (när det tyska fotbollsla­ndslaget år 1954 slog Ungern i VM-finalen) ställs mot en självförvå­llad dödsdans.

Missa för all del inte den högintress­anta dokumentär­en om och kring inspelning­en av filmen, först ut under temakvälle­n. Till orda tar såväl regissören själv som Hanna Schygulla och Daniel Cohn-Bendit, bara för att nämna några av namnen.

 ?? FOTO: CATS COLLECTION / YLE ?? Filmregiss­ören Rainer Werner Fassbinder tillsamman­s med skådespela­ren Hanna Schygulla.
FOTO: CATS COLLECTION / YLE Filmregiss­ören Rainer Werner Fassbinder tillsamman­s med skådespela­ren Hanna Schygulla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland