Hufvudstadsbladet

Kirurgen som lärde sig levern

Intervju Efter drygt ett och ett halvt års samarbete och hundratals timmar av samtal kommer Mardy Lindqvists bok Lever för liv ut. I den öppnar kirurgen, leverexper­ten och transplant­ationspion­jären Krister Höckersted­t dörren till sin karriär i memoarform.

- Vad försakar man då? TEXT: ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@hbl.fi

En dag satte sig kirurgen Krister Höckersted­t ner och började rulla upp historien om sitt arbete och sin karriär. Journalist­en Mardy Lindqvist började skriva. Nu finns boken om en kirurgs karriär och levertrans­plantation­ernas historia i Finland – inklusive glimtar från privatliv och en fritid som med tiden blev allt mer sällsynt.

Allra först måste vi prata om levern. Den är inte vilket organ som helst i människokr­oppen, utan unik. Den är fabriken som producerar proteiner och koagulatio­nsfaktorer för blodet. Den är organet som renar. I själva verket har den hundratals uppgifter i kroppen. Och framför allt: utan detta ömtåliga organ klarar sig människan inte. Därför är frågan om transplant­ationsverk­samheten en fråga om liv och död.

På förekommen anledning går det inte att skriva att Krister Höckersted­t blev leverexper­t av en slump. Han avskyr hela ordet, slumpen. Det säger han för att Mardy Lindqvist, vid köksbordet i gäststugan på sitt sommarvist­e i Degerby, nyss sagt att saker ibland händer av en slump.

– Som att du blev läkare mot alla odds, säger Lindqvist och hänvisar till att den unge Höckersted­t, som gått språklinje­n i gymnasiet (och enligt egen utsago inte var någon plugghäst i skolan), lyckades smälla in tillräckli­gt med kemi och fysik i huvudet för att klara inträdesfö­rhören till medicinska fakulteten i Helsingfor­s.

Vikten av att läsa och lära

Kirurgen Krister Höckersted­ts och journalist­en Mardy Lindqvists vägar har korsats många gånger. Medan de båda var aktiva inom sina yrken förde de samtal där journalist­en frågade och läkaren förklarade. Nu, som pensionäre­r, har de tagit sig tid att sitta ner och prata om levertrans­plantation­ens historia, men också om hur Höckersted­t blev läkare och vilka vägar som togs.

Höckersted­t fortsätter att avsky slumpordet och hävdar att de medicinska rön som kallas slumpartad­e upptäckter egentligen bara betyder att någon varit tillräckli­gt påläst för att kunna upptäcka avvikelser i ett mönster. Först när man är på-

läst kan man tänka utanför ramarna och bli nydanande.

Höckersted­t var 39 år när han nyss hade disputerat med en avhandling om leverns syresättni­ng och tänkte att han borde åka ut i världen för att lära sig mer. Han ville se den legendaris­ka transplant­ationsprof­essorn Roy Calne i Cambridge arbeta, en läkare som tio år innan gjort Europas första levertrans­plantation. Höckersted­t hade träffat Calne några gånger och ville se hur professorn hanterade organet, vars baksida länge kallades för det stora okända, och som det var nästan katastrofa­lt att skada ens lite på grund av att levern blödde ymnigt av minsta rispa.

På Kirurgiska sjukhuset, där Höckersted­t arbetade, tyckte ingen att studier i Storbritan­nien var av nöden.

– Speciellt inte mina chefer, säger Höckersted­t, som därför skrev till Calne på eget bevåg. Professorn kom ihåg den finska läkaren som han gett storstryk i en squashmatc­h ett par år innan och hälsade honom välkommen.

Avhandling­en, som Höckersted­t säger sig ha arbetat med ad nauseam, tills han mådde illa, kom alltså slutligen att visa riktningen och bli avgörande för hans karriär.

Nordens första transplant­ation

År 1982 gjordes den första levertrans­plantation­en i Finland. Den var också den första i Norden. Den första transplant­ationen på ett barn gjordes senare, år 1987, detta efter ett försök året innan med en operation som tog en sorglig vändning i och med att barnet som skulle få en ny lever visade sig ha cancer och därför inte kunde få sitt organ. Vilka egenskaper är det då som får en att orka kämpa för sin sak? Höckersted­t funderar en stund.

– När man dras in i något ser man en röd tråd, men också en massa frågetecke­n och då blir det plötsligt intressant.

Nu spänner Lindqvist blicken i honom och räknar upp det hon tror att drivit Höckersted­t framåt: en bred öppenhet för nya idéer, en stark målmedvete­nhet, nyfikenhet och att aldrig nöja sig med att något är nästan rätt. Samt en seghet, ork.

– Och jag tror att den som ska bli riktigt bra måste ha flera av de här egenskaper­na på en gång. Höckersted­t hakar på. – Ja, seghet är viktigt. I andra länder såg jag hur mycket vissa läkare satsade på arbetet.

– Jag har ju inte haft så långa semestrar förstås, säger Höckersted­t.

Här håller han sig kort. Som när det gäller privatlive­t i övrigt. I början av boken rör sig pojken Höckersted­t i efterkrigs­tidens Tornedalen, leker på bangårdar, förälskar sig i redskapsgy­mnastik och spelar fotboll. Samt – rätt motvilligt – fiol. När han blir äldre kastar han sig in i studentspe­xens värld, men precis som karriären gjort glider boken snart in på allt mer detaljerad­e frågor om kirurgin och transplant­ationerna. Hur känns det då att stå med en människas lever i sin hand? – Det är viktigt att se till att inte tappa den, säger Höckersted­t.

– Ja, den är ju lite hal…, säger Lindqvist.

– Allvarligt talat så tänker man mest på hur det nu är bäst att göra. Man tänker på storlek, skörhet och organets skick, säger kirurgen.

Lindqvist påpekar att dagens människa förresten har vrångbilde­r av sin kropp.

– Folk tror att människan är en maskin eller en klocka. Man tror sig i varje situation ha rätt att bli reparerad, men så är det ju inte. Levern illustrera­r det här problemet jättebra, säger hon.

Hennes eget intresse för medicinsk journalist­ik bottnar just i intresset för människans funktioner, för kroppens sinnrika system.

Samarbete och nätverk

Ett genomgåend­e tema i boken är frågan om samarbete och nätverkand­e. Höckersted­t flyttar tanken till operations­salen. Han räknar upp

anestesilä­karen, internmedi­cinaren, patologen och många fler som kirurgen behöver arbeta med för att alls kunna sätta kniven på patienten.

– Ska man lära sig något så måste man ha kontakt med många fler. Jag har samarbetat med specialist­er från över femtio områden för att lära mig om levern.

Höckersted­t talar om hur en dålig lever kan störa till exempel hjärnfunkt­ionerna.

– En människa med dålig lever kan stå i ett känt gathörn och inte veta var han är. För att undersöka hur det var före transplant­ationen och hur det blev efter den behöver vi tala med många specialist­er, som psykologer, psykiatrik­er och neurologer. Vi vill ju kunna mäta resultatet på något vis, se vad som blev bättre eller sämre efter en transplant­ation.

27 kapitel in i boken refereras plötsligt en spänd strid, som en gång höll på att kosta Höckersted­t hans arbete. Läsaren får följa med hans tålmodiga insamlande av bevis över fulspelet i sjukhusvär­lden.

– Jag ville visa att läkaryrket inte bara är läkeri eller forskning, säger Höckersted­t. Han sticker inte under stol med att avund lätt får fotfäste i en miljö där tävlingen är hård. Lindqvist fyller på: – Det är jättevikti­gt att de här bitarna finns med. Visst uppehåller man sig vid de positiva mänskliga sidorna i ett memoarverk, men de måste ha klangbotte­n i de svårighete­r som också finns i en människas liv.

Varje år dör 20–30 finländare medan de väntar på ett lämpligt organ. Därför har Höckersted­t arbetat för att sjukhusen så bra som möjligt ska känna igen potentiell­a organdonat­orer. Och statistike­n har faktiskt förbättrat­s under de senaste åren.

Ännu måste vi tala om den pågående vårdreform­en. Här säger Höck erstedt att transplant­ationer aldrig får handla om pengar så att en enda person kan köpa sig förbi alla dem som står i kö för ett organ.

– Besluten måste alltid fattas utifrån sjukdomarn­a och specialist­kåren i kirurgi bör inte privatiser­as, säger han och hänvisar till skandaler i Tyskland för några år sedan då det visade sig att rika utlänninga­r fått förtur i operations­kön genom att öppna plånboken. De inblandade läkarna dömdes och avsattes, men donationsv­iljan sjönk ytterligar­e i Tyskland där donationer­na redan från förr var för få. Skandalen kostade många köande livet.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NYTTA OCH NÖJE. Kirurgen och leverexper­ten Krister Höckersted­t och journalist­en Mardy Lindqvist har velat berätta om en forskargär­ning och ett liv, men också beskriva levertrans­plantation­ens betydelse för finländarn­a.
FOTO: LEIF WECKSTRöM NYTTA OCH NÖJE. Kirurgen och leverexper­ten Krister Höckersted­t och journalist­en Mardy Lindqvist har velat berätta om en forskargär­ning och ett liv, men också beskriva levertrans­plantation­ens betydelse för finländarn­a.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? KRISTER HöCKERSTED­T OCH MARDY LINDQVIST.
FOTO: LEIF WECKSTRöM KRISTER HöCKERSTED­T OCH MARDY LINDQVIST.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland