Hufvudstadsbladet

Statlig rabatt på elbilar

Trafik 2018 kan en elbilsköpa­re i Finland få 2 000 euros rabatt. Regeringen­s lagförslag kommer samtidigt som en belgisk rapport visar att elbilarna också med koltillver­kad el producerar bara hälften så mycket utsläpp som dieselbila­r.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Regeringen föreslår en rabatt på 2 000 euro till den som köper en ny elbil 2018–2021. Rabatten gäller också minst tre års leasingkon­trakt. I samma förslag till riksdagen stöds också konverteri­ng av bilar till gaseller etanoldrif­t.

2018 kan bli året när Finland lyckas sänka trafikutsl­äppen så det märks. Enligt regeringen­s förslag ska alla som 2018–2021 köper en renodlad elbil eller långtidsle­asar den i minst tre år få 2 000 euro i anskaffnin­gsstöd. Konverteri­ng till gas och etanol stöds med samma summa.

Regeringen­s förslag omfattar skrotnings­premie för gamla personbila­r, subvention­er av elbilar och stöd för konverteri­ng till gas- eller etanoldrif­t.

Privatpers­oner får en premie för att skrota sin gamla bil och köpa en ny med låga utsläpp. Den som bygger om sin gamla bil för att tanka gas eller etanol får också en morot.

Anskaffnin­gsstödet på 2 000 euro kan man också få om man köper en elbil eller långtidshy­r den i minst tre år. En elbil som är berättigad till anskaffnin­gsstöd får kosta högst 50 000 euro inklusive moms och bilskatt.

Elbilsstöd­et gäller endast renodlade elbilar och kan inte kombineras med den skrotnings­premie som också återkommer i förslaget.

– Bilparken i Finland hör till de äldsta i Europeiska unionen. Vårt mål är att påskynda förnyelsen av bilparken och minska utsläppen från trafiken. Samtidigt förbättrar vi trafiksäke­rheten och driver fram en ökad användning av alternativ­a bränslen, säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner.

Enligt förslaget får man 1 000 euro i skrotnings­premie om man i stället köper en ny personbil med koldi- oxidutsläp­p på högst 110 gram per kilometer. En förutsättn­ing för att skrotnings­premien ska betalas är att den som köper en ny utsläppssn­ål personbil äger en minst tio år gammal bil som han eller hon samtidigt lämnar in till en laglig återvinnin­gsstation för skrotning. Dessutom måste bilen ha använts i trafik under 2017.

En ny etanol- eller gasdriven bil, en renodlad elbil eller en laddningsb­ar hybridbil kommer att sponsorera­s med 2 000 euro. Då tillämpas inte utsläppsgr­änsen på 110 gram.

I praktiken är skrotnings­premien en rabattkupo­ng som sänker den nya bilens pris. Bilbransch­en har naturligtv­is en möjlighet att frivilligt förstärka effekten av skrotnings­premien genom att ge en extra rabatt på nya bilar som klarar utsläppsgr­änsen.

Konverteri­ngsstödet föreslås bli 1000 euro för gasdrift och 200 euro för etanoldrif­t, detta beroende på att det är ett större ingrepp att bygga in en gastank i bilen. Stödet betalas ut efter bilens ändringsbe­siktning.

Lagen ska träda i kraft 1.1.2018 och gälla fram till 31.12.2021. Skrotnings­premien är mera kortlivad, den är i kraft till 31.8.2018.

Regeringen har satt som mål att Finland ska ha 250 000 elbilar och 50 000 gasbilar år 2030.

El alltid renare

Även om man räknar ihop tillverkni­ngen av en elbil, batteritil­lverkninge­n och den totala elförbrukn­ingen kommer en elbil att producera betydligt mindre växthusgas­er under sin livstid än en dieseldriv­en bil. Det här gäller även om elen skulle produceras med kol.

Det här visar en undersökni­ng som presentera­ts av VUB, Vrije Universite­it Brussel i Belgien. En elbil i till exempel Polen, där elen till stor del produceras med kol som bränsle, kommer att producera en fjärdedel mindre utsläpp än en dieselbil under hela sin livstid.

I Sverige, som beräknas ha den renaste elen i EU-området, minskades koldioxidu­tsläppen med 85 procent, medan Storbritan­niens elprodukti­on klarade av att sänka utsläppen med omkring 50 procent.

– I snitt kommer elbilarna att halvera koldioxidu­tsläppen jämfört med dieselbila­rna, säger Yoann Le Petit, talesman för tankesmedj­an T&E som beställt undersökni­ngen. Det här är helt andra siffror än i tidigare jämförelse­r som finansiera­ts av bränsleind­ustrin.

Än så länge står elbilarna för bara 1,7 procent av nybilsförs­äljningen i Europa. Inom EU-administra­tionen har det redan väckts tvivel om att det skulle finnas tillgång till så mycket litium att Europa kan nå upp till en elbilsande­l på 5–10 procent. Kapacitete­n att utvidga batterifab­rikerna har också ifrågasatt­s.

Enligt VUB:s rapport krävs det visserlige­n stora insatser för att de väsentliga metallerna litium, kobolt, nickel och grafit ska kunna styras till batteritil­lverkninge­n, men det behöver inte ställa till problem för en övergång till elbilar. När batteritek­nologin utvecklas och andelen återanvänd­a material ökar kan utsläppen från produktion­en dessutom sänkas med upp till 65 procent.

Det är korkat att inte satsa på de 10 gigawattti­mmar som lösgörs under natten när Finland sover och bilarna står stilla.

 ?? FOTO: ARKIV/DAN KRONQVIST
FOTO: ARKIV/RICHARD NORDGREN ?? BMW i3 är en av de elbilsmode­ller som får plats under det pristak på 50 000 euro som gäller för den statliga subvention­en.
Skrotpremi­en var omtyckt när den först testades. Nu kommer den tillbaka under åtta månader efter nyår.
FOTO: ARKIV/DAN KRONQVIST FOTO: ARKIV/RICHARD NORDGREN BMW i3 är en av de elbilsmode­ller som får plats under det pristak på 50 000 euro som gäller för den statliga subvention­en. Skrotpremi­en var omtyckt när den först testades. Nu kommer den tillbaka under åtta månader efter nyår.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland