Hufvudstadsbladet

Frihetskäm­pen som kom genom bakdörren

Med sin karaktäris­tiska Beatlesfri­syr och tjocka glasögonli­nser är Carles Puigdemont, 54, inte sinnebilde­n för en revolution­är frihetskäm­pe. Han medger att han axlat rollen mer eller mindre av en slump.

- stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Sin bakgrund som journalist delar han med många andra politiker. Ett brinnande intresse för politik leder lätt till ett ”byte av sida”.

”Jag gjorde min entré genom bakdörren i sista minuten och av en slump”, sade han när han i fjol, till också sin egen överraskni­ng, hade valts till ledare för den katalanska regionala regeringen.

Han blev en kompromiss­ernas kompromiss när man måste finna en utväg i den låsta situation som hade uppstått mellan de olika katalanska separatist­iska självständ­ighetspart­ierna som hade vunnit det katalanska parlaments­valet i september 2015. Partierna hade – och har – ingenting annat gemensamt än kravet på självständ­ighet. I de flesta andra frågor står de på barrikader­na, också mot varandra.

Puigdemont­s föregångar­e Artur Mas kunde inte accepteras av de lilla separatist­partiet CUP, som fick en vågmästarr­oll.

Mas kastades överbord och Puigdemont valdes med rösterna 70 för, 63 emot och två tomma.

”För några timmar sedan var jag borgmästar­e i Girona (ca 100 000 invånare) och jag kunde inte tro att jag skulle befinna mig här i dag i denna situation”, sade han efter valet.

”Men ibland måste man ta ansvar för sådant som man inte har föreställt sig”, fortsatte han.

Fegis eller bråkstake?

Nej, han hade knappast föreställt sig att han skulle befinna sig så mellan två eldar, som han gör i dag, när han studerade katalansk filosofi. Eller när han som så många andra avbröt studierna och började ägna sig åt journalist­ik.

Han ser inte bara ut som en man som är ute på sju famnars vatten – han är det också.

De nationalis­tiska självständ­ighetsivra­rna ser honom som en fegis och de moderata, som anser det förnuftiga­re att stanna kvar i federation­en, ser honom som en omedgörlig bråkstake.

Kollegerna från tiden som journalist och chefredakt­ör på den katalanska lokaltidni­ngen El Punt i Girona minns i alla fall att Puigdemont redan då hade bara ett mål för ögonen: ett självständ­igt Katalonien.

Kollegan Xevi Xirgo sade, när han intervjuad­es för The New York Times, att Puigdemont långt före alla andra ansåg att Katalonien inte passar in i Spanien.

”Han har alltid försvarat allt som har med Katalonien att göra, språket, kulturen historien. Han är intressera­de av många andra saker, bland annat av det europeiska bygget, men ett fritt Katalonien har överskugga­t allt annat i hans liv”, sade Xirgo.

En hungrig läser inte menyn

Puigdemont har ofta anklagats för att han bara talar om självständ­igheten, men inte vad den kommer att innebära för regionen. Hans svar är talande: ”Om du är hungrig vet du att du vill äta. Du vet inte vad som finns på menyn, kanske inte din favoriträt­t, men du äter ändå.”

Egentligen vill Puigdemont lämna politiken och Barcelona så fort som möjligt. Redan för ett år sedan sade han att det är dags göra det när självständ­igheten är säkrad. Som orsak angav han att ”återfå en viss förlorad normalitet”.

Frågan är om han någonsin mer kommer att återfå den.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA / PIERRE-PHILIPPE MARCOU ?? SJäLVSTäND­IGHETSKäMP­E. Carles Puigdemont uppmanar till fredligt motstånd.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA / PIERRE-PHILIPPE MARCOU SJäLVSTäND­IGHETSKäMP­E. Carles Puigdemont uppmanar till fredligt motstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland