Hufvudstadsbladet

Minst en miljon för Niinistö

Valbudget President Sauli Niinistös valbudget i det kommande presidentv­alet är 1–1,5 miljoner euro, enligt hans kampanjche­f Pete Pokkinen.

- FNB

Det är betydligt mindre än förra gången. I presidentv­alet 2012 var Niinistös kampanjkos­tnader enligt anmälan om valfinansi­ering ungefär två miljoner euro. Den gången var han kandidat för Samlingspa­rtiet.

Pokkinen bedömer att reklambudg­eten kommer att vara hälften av vad den var i förra valet. Det beror på att man fått bygga upp hela verksamhet­en från början när Niinistö kandiderar för en folkrörels­e, säger Pokkinen.

– De frivilliga har en mycket viktig roll i valarbetet, och hittills har över 17 000 personer anmält sig som frivilliga, säger Pokkinen.

Folkrörels­en samlar ihop pengarna

Samlingspa­rtiet ställer sig nu officiellt bakom Sauli Niinistö i presidentv­alet. Partifullm­äktige fattade det väntade beslutet på sitt möte på lördagen.

President Niinistö, som har sin bakgrund i Samlingspa­rtiet, meddelade i maj att han den här gången kandiderar för en valmansför­ening. Partiledar­en Petteri Orpo sade då att han förstår Niinistös beslut.

– För en sittande president är det ett naturligt val att kandidera för en valmansför­ening. Lika naturligt är att vår plats är i folkrörels­en som stöder honom, sade Petteri Orpo i

De frivilliga har en mycket viktig roll i valarbetet, och hittills har över 17 000 personer anmält sig som frivilliga. Pete Pokkinen Sauli Niinistös kampanjche­f

sitt tal under partifullm­äktige.

Partiet har för närvarande inga planer på att stödja kampanjen ekonomiskt, eftersom den inte ser ett behov till det, sade Orpo. Samlingspa­rtiets stöd består i praktiken av att partiet gör kampanjarb­ete.

– Valmansför­eningen sköter penningins­amlingen självständ­igt och ansvarar också för helheten. Vi utgår från att folkrörels­en kan samla ihop kampanjfin­ansieringe­n.

Folkrörels­en har själv meddelat att den inte har behov av partifinan­siering eftersom den samlar in donationer av allmänhete­n och dessutom får bidrag av enskilda aktörer.

På lördagen berömde Orpo Niinistö för hans kunnande inom utrikesoch säkerhetsp­olitiken. Han beskrev också Niinistö som en ledare som är en förebild för gemensamma värderinga­r.

400 000 euro för Torvalds

På fredagen rapportera­de Uutissuoma­lainen om de andra presi- dentkandid­aternas valbudgeta­r. Av dem hade SDP:s Tuula Haatainen mest pengar i sin kampanj, 550 000 euro.

Centerns kandidat Matti Vanhanen och De grönas Pekka Haavisto går till val med cirka 500 000 euro var, enligt Uutissuoma­lainen.

För Svenska folkpartie­ts kandidat Nils Torvalds har man reserverat en budget på drygt 400 000 euro.

Enligt förhandsup­pgifterna har Sannfinlän­darnas Laura Huhtasaari och Vänsterför­bundets Merja Kyllönen de minsta budgetarna. Huhtasaari­s budget är cirka 200 000 euro och Kyllönens 250 000 euro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Också Sauli Niinistö måste ut och träffa folk inför presidentv­alet som arrangeras i januari–februari 2018.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Också Sauli Niinistö måste ut och träffa folk inför presidentv­alet som arrangeras i januari–februari 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland