Hufvudstadsbladet

Färre diagnostis­eras med celiaki

Allra störst är minskninge­n av celiakifal­len bland kvinnor över 35 år, visar en ny undersökni­ng.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

– Förändring­en kan inte förklaras av en övergång till glutenfri diet, säger Kaija-Leena Kolho, biträdande överläkare vid HUCS.

Folkpensio­nsanstalte­n, Helsingfor­s universite­t och Åbo universite­t har kartlagt fallen av celiaki i Finland. Som källa har forskarna haft Folkpensio­nsanstalte­ns register för det stöd som betalades till celiakiker fram till 2016.

Det visade sig att de nya celiakidia­gnoserna minskade med i medeltal tre procent i Finland varje år 2005–2015. Detta efter att diagnosern­a hade ökat kraftigt på 1990-talet.

Celiaki eller gluteninto­lerans är en kronisk sjukdom som gör att glutenprot­ein, som finns i vete, råg och korn, skadar tarmen.

Någon tydlig orsak till minskninge­n kan forskarna inte peka på. Det beror främst på att orsakssamb­anden bakom sjukdomen inte är kartlagda.

– Spannmålsk­onsumtione­n har inte minskat till den grad att det kunde vara förklaring­en. En teori är att sjukdomen bryter ut på grund av ett virus, men det är inte bevisat. Förändring­en kan inte heller förklaras av förändrad diagnostis­ering eller av en övergång till glutenfri diet utan diagnos, säger Kaija-Leena Kolho, biträdande överläkare vid enheten för barn- och ungdomssju­kdomar vid Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus.

Undersökni­ngen visade också att celiaki är vanligare hos kvinnor än hos män. Celiakifal­len har ändå minskat allra mest hos kvinnor över 35 år, med fem procent per år i medeltal.

Celiaki är vanligare i norra Finland, vilket ger stöd åt teorin om att celiaki har ett samband med d-vitaminbri­st. D-vitamin bildas i kroppen när den exponeras för solljus. Mörka vintrar kan leda till d-vitaminbri­st.

– Troligtvis beror de färre fallen av celiaki på flera förändrade faktorer i omgivninge­n, säger Kolho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland