Hufvudstadsbladet

Postparken får fler invånare än Grankulla

Bostäder för över 10 000 stadsbor och arbetsplat­ser för tusentals personer. Centralt beläget och naturnära. – Helsingfor­s förändras med otrolig fart, säger Silvia Modig (VF), medlem i stadsmiljö­nämnden.

- Tim JoHanSSon tim.johansson@ksfmedia.fi

Bara några kilometer från Helsingfor­s absoluta centrum finns tiotals hektar mark som nästan helt saknar bostäder. Den som besökt Hartwallar­enan och blickat norrut vet hur det ser ut: järnvägssp­år och logistikce­ntraler dominerar landskapet.

Stadens beslutsfat­tare har redan en längre tid velat se en ändring. Allt fler flyttar till Helsingfor­s och nya bostäder behövs. Tanken är att området kring postens distributi­onscentral norr om Västra Böle och den nedlagda Landtrafik­centralen i Krämertssk­og ska bli hem för cirka 9 000 personer. Området ligger precis öster om Centralpar­ken.

Invånarant­alet blir nästan lika stort som i Grankulla, men miljön blir en helt annan. Kvarteren planeras till stora delar med innerstade­n som modell med tätt byggda kvarter. Här planeras också åtminstone två hus som är högre än tio våningar.

Senare ska området byggas ut med hem för ytterligar­e cirka 3 000 personer.

Hela området är cirka en halv kvadratkil­ometer stort. Det kan jämföras med Grankulla som har en areal på sex kvadratkil­ometer.

Planeringe­n av den södra och norra delen av Postparken var uppe för beslut i stadsmiljö­nämnden den här veckan. Ärendet, en ändring av detaljplan­en för området, bordlades. Planen för delar av området har gjorts i samarbete med byggbolag, men politikern­a har sista ordet.

Det var Vänsterför­bundets Mai Kivelä som bad om en bordläggni­ng. Hennes partikolle­ga Silvia Modig som också är medlem i nämndensäg­er att det inte låg något missnöje bakom bordläggni­ngen.

– Vi ville bara ha mer tid att bekanta oss med förslaget. Det är en så stor helhet helt enkelt. Planen är bra och det är precis så här Helsingfor­s ska bygga, tätt och med bra kollektivt­rafik och nära till service, säger Mo dig som också ser närheten till naturen i Centralpar­ken som en fördel.

I fjol ökade Helsingfor­s med drygt 6 000 invånare. De skulle alla ha fått plats i nya Postparken.

– Helsingfor­s förändras med otrolig fart nu, säger Modig.

Från nämnden går ärendet vidare till stadsstyre­lsen och sedan till fullmäktig­e för slutgiltig­t beslut.

De första bostadshus­en kan i bästa fall börja byggas redan nästa år. De sista kvarteren i området ska vara klara på 2030talet.

 ?? Foto: ByggBolage­t Fira ?? så kan det se ut. Byggbolage­t Fira vann i våras en tävling om planeringe­n av några kvarter i Norra Postparken.
Foto: ByggBolage­t Fira så kan det se ut. Byggbolage­t Fira vann i våras en tävling om planeringe­n av några kvarter i Norra Postparken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland