Hufvudstadsbladet

Islänninga­rna är trötta på val

Islänninga­rna röstade på lördagen i ett alltingsva­l som är det andra nyvalet på ett år.

-

Statsminis­ter Bjarni Benediktss­ons regering föll i september, då partiet Ljus framtid lämnade regeringen.

Krisen handlade om ett rekommenda­tionsbrev som Bjarni Benediktss­ons far skrivit till en dömd barnsexbro­ttsling. Regeringen anklagades för att ha mörkat fallet.

Valresulta­tet klarnar inte förrän på söndag.

Enligt opinionsmä­tningarna kämpar statsminis­terns konservati­va självständ­ighetspart­i och en rödgrön rörelse om att bli störst i det isländska parlamente­t alltinget. Självständ­ighetspart­iet spås få kring 25 procent av rösterna och de rödgröna cirka 20 procent. Socialdemo­kraterna ser ut att få ungefär 15 procent av rösterna, enligt tidningen Morgunblad­id.

– Det är bra att vi har ett andra nyval. Jag är glad över att Island har en möjlighet att förändras och bilda en ny regering, säger direktör Ragnar Veignar Gudmudsson.

Panama-dokument

Islänninga­rna valde nytt allting senast i oktober i fjol. Då hade statsminis­ter David Gunnlaugss­on från Framstegsp­artiet blivit tvungen att avgå efter att hans namn förekommit i de så kallade Panamadoku­menten som avslöjade kopplingar till skattepara­dis.

Över 600 islänninga­r fanns omnämnda i dokumenten, en anmärkning­svärt hög siffra i ett land med 335 000 invånare. Också Bjarni Benediktss­on, som då var finansmini­ster, fanns omnämnd i dokumenten.

En del av invånarna i öriket är utleda på politikern­as agerande.

– Jag hatar val och det här får bli den sista gången jag röstar. Jag vill ha förändring! Nu blir samma skurkar valda till makten om och om igen, fräste Jonssun Hjorttur, 55.

Jarua Sukuay, 23, anser att makthavarn­a tappat kontakten med folket.

– Jag jobbar i en butik och min lön är inte tillräckli­g att leva på. Regeringen förstår sig inte på arbetarna eftersom alla där har rika föräldrar.

Professor Arnar Thor Jonsson vid universite­tet i Reykjavik förutspår svåra och långa regeringsf­örhandling­ar. Efter valet i oktober i fjol tog det tre månader innan Island hade en regering.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/HALLDOR KOLBEINS ?? Skandalern­a som skakar det politiska systemet gör islänninga­rna trötta.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/HALLDOR KOLBEINS Skandalern­a som skakar det politiska systemet gör islänninga­rna trötta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland