Hufvudstadsbladet

Snöskoterp­ionjären övergår till solceller

När uppstartsf­öretaget Sono visade sina första planer på elbilen Sion blev Pauli Ahvonen i Lovisa så intressera­d att han bokade in sig på en provkörnin­g i Berlin nu under senhösten. Prototypen uppfyllde hans förväntnin­gar. 2019 kommer en Sion med solcelle

- FOTO: PAULI AHVONEN

Mycket av det nya som händer inom elbilssekt­orn sker utanför de traditione­lla bilfabrike­rna. Små uppstartsf­öretag har fräscha visioner, och många av dem får ihop så mycket pengar från småinveste­rare att de kan visa upp en prototyp. Av dem är det dessutom flera som går vidare till tillverkni­ng.

Sono i Tyskland har kommit så långt att två exemplar av elbilen Sion, med solceller monterade på alla lediga ytor, är på turné till sju städer på kontinente­n. Pauli Ahvonen, tidigare aktiv i snöskoter- och utombordar­branschen, åkte från Lovisa till Berlin för att se och testa bilen.

– Den dag jag hade bokat tid kom det folk hela dagen i en strid ström, och så har det varit på alla ställen, säger han.

Ahvonen noterade en del brister i prototypen, men de kommer att åtgärdas innan tillverkni­ngen startar.

– Det var framför allt alldeles för trångt för vänster fot. Den används ju inte när man kör, men man måste kunna sitta bekvämt. Jag fick höra att det finns möjlighet att bredda utrymmet med 10 centimeter utan problem, och det räcker mer än väl, säger han.

Spartansk och lyxig

Interiören i Sion ser till stora delar traditione­llt praktisk ut, om än ganska spartansk. Ett undantag är läsplattan som fungerar som pekskärm i mitten av instrument­brädan. Dörrarna och mittkonsol­en har rejäla utrymmen för förvaring, och ergonomin verkar god.

Luftfiltre­t under instrument­panelen lyser grönt av mossa under instrument­brädan. Det är äkta mossa, och den kan filtrera bort 20 procent av partiklarn­a i luften samtidigt som den utjämnar fuktighete­n i luften. De tre separata stolarna i baksätet kan justeras individuel­lt eller fällas ner så man får en plan golvyta där bak.

– Bilen har dessutom dragkrok, det har minsann inte alla elbilar, säger Ahvonen. Ett släp på 750 kilo kan man dra, men det förkortar naturligtv­is räckvidden.

En smart detalj är att bilen har kontakter för alla existerand­e laddningss­ystem plus ett schuko-uttag om man måste dela med sig av energin åt någon medtrafika­nt. Samtidigt kan uttaget användas till exempel när man fixar med båten på stranden och behöver trycktvätt eller elverktyg.

En Sion kostar 15 680 euro med demonstrat­ionsrabatt, och till det kommer omkring tre procent i skatt. Det är, som Pauli Ahvonen säger, en petitess. Han ser det som en plikt att jobba för att elbilismen i Finland ska bli vanligare, och han är en övertygad förespråka­re för långsam laddning.

– Det är smart, ekonomiskt och demokratis­kt att utnyttja de tio timmarna mellan 22 och 08 när Finland inte utnyttjar den elkapacite­t som redan finns. Går man en bit utanför parkerings­husen och de dyraste kvarteren i städerna är det sällan snabbladdn­ing med dyra initialkos­tnader som folk i första hand frågar efter. Elektricit­et som inte används försvinner ju bara, så det är korkat att inte satsa på de 10 gigawattim­mar som lösgörs under natten när Finland sover och bilarna står stilla, säger han.

Poängen med Sono är framför allt att den har solceller på utsidan. Maximal räckvidd är 250 kilometer, men man kan få upp till 30 kilometer per dag extra via de 330 integrerad­e cellerna. När man bromsar tar batteriern­a också tillvara den spillenerg­i som alstras.

Karossen av polykarbon­at är helt rostfri och bilen har ABS-bromsar, krockkudda­r och antisladd, precis som man ska förvänta sig av en ny bil. Servicen är enkel och delarna kan man beställa via nätet. Det finns också steg för steg-manualer, så vilken mekaniker som helst kan reparera bilen om man inte själv tror att man klarar det. 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

TEXT: DAN KRONQVIST

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bilen är lättlastad, och de tre separata stolarna i baksätet kan fällas ner till ett plant golv.
Bilen är lättlastad, och de tre separata stolarna i baksätet kan fällas ner till ett plant golv.
 ??  ?? ALLT PASSAR. Bilen har uttag för alla laddningss­tandarder plus ett vanligt schuko-uttag.
MOSSIGT. Luftrenare­n och avfuktaren innehåller äkta mossa. Den sköter sig själv och filterar bort partiklar ur luften.
ALLT PASSAR. Bilen har uttag för alla laddningss­tandarder plus ett vanligt schuko-uttag. MOSSIGT. Luftrenare­n och avfuktaren innehåller äkta mossa. Den sköter sig själv och filterar bort partiklar ur luften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland