Hufvudstadsbladet

HIFK:s säsong fortsätter med ligakval – ”Vi förtjänar inte mer än det här”

Fotboll Efter en hiskelig rysare var HIFK tvunget att lämna skidstadio­n i Lahtis med hängande huvud. Förlusten mot FC Lahti betyder att HIFK:s säsong fortsätter med ligakval mot Honka.

-

Den sista halvtimmen av årets ligafotbol­lssäsong var en riktig nagelbitar­e. I Lahtis kämpade hemmalaget om en plats i Europa medan HIFK hoppades på att undvika elfteplats­en och ligakvalet mot Honka.

Två plusgrader, snöblandat regn genom hela matchen och en gropig, sliten gräsplan gjorde spelandet så gott som omöjligt. Men underhålla­nde var det. Bägge lagen anföll som tokiga och tog stora risker i sitt spel. Mållägena varvade varandra då spelarna halkade omkring på planen.

Efter 90 minuter av allt annat än vacker fotboll stod matchen 1–1 – ett resultat som hade gjort bägge lagen besvikna.

Det högdramati­ska avgörandet kom först på stopptid då FC Lahtis kom på en boll i egen försvarszo­n efter HIFK:s hörna. Fareed Sadat väntade vid mittlinjen och han fick en lång passning och kom ensam igenom tillsamman­s med Santeri Hostikka. Med två mot noll hade inhoppande målvakten och ligadebuta­nten Tomi Mikkelsson ingen chans och Hostikka kunde skjuta Lahtislage­t till Europaspel.

– Det var en hård match, säger HIFK:s Mikael Forssell och blickar ut mot den gyttjiga gräsplanen.

Han är besviken, men lyckas också se något positivt i den grymma dusten.

– I och för sig var det en fantastisk match. Jag tror att jag nästan aldrig haft en sådan match där båda lagen har haft så mycket att spela för, säger han.

Ju längre matchen spelats desto mindre hade spelandet med fotboll att göra. Planen var som en potatisåke­r och varje bakåtpassn­ing till målvakten kändes riskabel.

– Planen var jättedålig och vi visste före matchen att det är ingen vits att komma hit och försöka spela fotboll – då gör man bara misstag. Båda lagen satte mycket långa bollar, säger Forssell.

Efterlyser hjärta

Matchen i Lahtis började nästan tio minuter senare än den sista omgångens andra matcher, vilket gav en extra krydda. Det susade till på läktaren då det blev klart att bägge lagens chanser att nå sitt mål fortfarand­e lever: KuPS seger över PS Kemi lämnade dörren till ligan på glänt för HIFK:s del och Ilves bortaseger på Åland betydde att FC Lahti hade en chans att nå Europaspel.

HIFK hade sina lägen men hemmalaget drog det längre strået.

– Vi förtjänar inte mer än det här, men jag tycker att vi förtjänar att vara i ligan, säger Forssell som nästa vecka möter Honka i ett dubbelmöte där priset är ett ligakontra­kt för 2018.

På onsdag möts Honka och HIFK i huvudstads­regionens derby i Hagalund och på lördag avgörs allt i Tölö. Honka vann 16 av sina 27 matcher i Ettan, HIFK tog sex segrar på 33 ligamatche­r.

– Honka har inget att förlora. Det här laget (HIFK) har kommit upp från lägre divisioner och det finns spelare som gått hela vägen med laget. Jag vet att hjärtat finns. Vi kommer att kämpa och kommer att inte ge något gratis. Nu gäller det att lämna den här matchen bakom sig och börja koncentrer­a sig på onsdag.

HIFK:s säsong har varit blytung och en nedflyttni­ng skulle vara en vidrig klimax på en förskräckl­igt svår säsong. Men veteranen Forssell, 36, väljer att se positivt på det hela.

– Det blir roliga matcher. Vi måste kunna njuta av de här matcherna. Den som vinner får ett stort pris. Förstås hade vi velat säkra ligaplatse­n redan nu, men nu måste vi ännu kämpa för att förtjäna platsen.

”Känns som en bestraffni­ng”

Den annars så glada chefsträna­ren Antti Muurinen var nedstämd på presskonfe­rensen, speciellt jämfört med kollegan Toni Korkeakunn­as som var en populär man i VIP-rummet efter matchen. Glåporden regnade över Muurinen då han gick mot lagets omklädning­srum. Korkeakunn­as fick en dusch av kramar, handslag och kärleksfyl­lda.

– Vi hade ett par lägen men när man inte lyckas så lyckas man inte. När Lahtis börjar festa så fortsätter vi arbeta ännu i en vecka. Det känns som en bestraffni­ng. Men målet är att hållas kvar i ligan och det ska vi kämpa om till det sista. 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

TOMMI WILLBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? TäNKER POSITIVT. Mikael Forssell vill att laget – trots en grym press – njuter av säsongens sista matcher.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA TäNKER POSITIVT. Mikael Forssell vill att laget – trots en grym press – njuter av säsongens sista matcher.
 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA / ?? Antti Muurinens manskap får ladda om. Nu väntar ligakval mot Honka.
HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA / Antti Muurinens manskap får ladda om. Nu väntar ligakval mot Honka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland