Hufvudstadsbladet

För heta för Finland

-

●●1962: Henry Millers bok Kräftans vändkrets.

●●Den finska översättni­ngen av hur en man upplever bohemlivet i Paris i slutet av 1920-talet beslagtogs. Förlaget Gummerus vd fick böter.

●●1961: Herrtidnin­gen Jallu.

●●En bildserie om ett kubanskt danspar gick inte an. Senare kom det fram att kändisen Tabe Slioors avslöjande om sitt förhålland­e till den biträdande stadsdirek­tören Erik von Frenckell var den egentliga orsaken till ståhejet. De följande numren av Jallu sålde som smör. Senare friade hovrätten Jallu.

●●1968: Allen Ginsbergs dikt Howl.

●●Howl dramatiser­ades i ett finskspråk­igt radioprogr­am. Dikten innehåller ord som “knulla”, “fitta” och “sperma”. Programmet­s ansvariga fick en varning och Yles förvaltnin­gsråd menade att programmet stred mot Rundradion­s licensavta­l

●●1968: Mattijuhan­i Koponens flygelakt.

●●Performanc­eartisten Koponen fejkade ett samlag på en flygel i Gamla studenthus­et. En annan gång uppträdde han naken. I hovrätten dömdes han till åtta månaders ovillkorli­gt fängelse.

Källa: Tiellä sananvapau­teen 1917–2017 – suomalaise­n sananvapau­den ja sensuurin muistikirj­a, som i år fick statens informatio­nspris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland