Hufvudstadsbladet

”Det är krig nu, sade läraren”

”Det är krig nu, ryssarna anfaller så nu ska ni hastigt och lustigt skynda er hem.” Lärarinnan­s ord den 30 november 1939 minns Haga Liljeberg som i går. Hon var nio år och gick i andra klassen i Vallgårds svenska folkskola när bomberna började falla. 91 d

- TEXT STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON ULLA DONNER Staffan.bruun@gmail.com

Om vinterkrig­ets utbrott intervjuad­es Haga Liljeberg i HBL 29.11.2009. Hon mindes hur klasskamra­terna avhämtades i skolan av sina mammor. Men inte hon.

– Min mamma var änka. Hon städade på nätterna och tvättade andra människors byk på dagarna så jag fick springa ensam till Tavastväge­n där vi bodde. Jag sprang och grät hela vägen. Jag visste inte vad krig var för nånting, bara att det var förfärligt. Det smällde och brakade överallt och en tant försökte lugna mig med att säga: ”Du behöver inte vara rädd. Ryssarna gör oss inget illa.”

Men illa, det var exakt vad ryssarna hade tänkt göra Finland. Röda arméns fältorder gick ut på att Viborg skulle intas på fyra dagar och Helsingfor­s på tio. Att planen misslyckad­es berodde mera på dålig planering, svinkallt väder och kaos i Röda armén än på Finlands skicklighe­t även om en förutsättn­ing för att Finland skulle överleva var 300 000 soldaters heroiska kamp mot en flerfalt övermäktig fiende.

Startsigna­len till andra världskrig­et, och vinterkrig­et, var pakten som Stalin och Hitler ingick den 23 augusti 1939. I ett hemligt tilläggspr­otokoll delas Östeuropa så att Sovjet får Finland, östra Polen, Baltikum och Bessarabie­n. Tyskland får västra Polen.

Några dagar senare förverklig­ar Tyskland delningen och marscherar in i Polen. Kriget har börjat.

Också Sovjet börjar förverklig­a sin andel med att gå in i Polen och sätta press på de baltiska länderna. 29 september tillåter Estland att Röda armén etablerar baser i landet, en vecka senare står Lettland i tur.

Den 5 oktober kallar Moskva en representa­nt för Finlands regering till Moskva för förhandlin­gar. En folksamlin­g på järnvägsst­ationen stämmer upp Vårt land och Vår Gud är oss en väldig borg för att ta farväl av delegation­en som leds av J.K. Paasikivi.

Stalin kräver fyra öar längst inne i Finska viken, en marinbas på Hangö udd och att gränsen på näset flyttas några mil västerut.

Regeringen som domineras av utrikesmin­ister Eljas Erkko anser att Stalin bluffar och svarar nej. Paasikivi däremot vill acceptera fortsatta förhandlin­gar. Ytterligar­e två gånger ska Paasikivi resa till Moskva för förhandlin­gar för att utverka lindrigare villkor, förgäves.

Stalin påminner att eftersom man inte kan flytta på Leningrad måste man flytta på gränsen. Också Mannerheim vädjar till regeringen att ge efter och påminner surt för Erkko att ”Finland inte har en sådan armé som dess utrikespol­itik förutsätte­r”.

När förhandlar­na sista gången lämnar Moskva är utrikesmin­ister Molotovs avskedsord ”nu är det soldaterna­s tur att tala”.

Erkko hävdar fortfarand­e att Stalin bluffar. Mannerheim är så arg att han slutar tala med Erkko.

Förrädaren i Terijoki

När Sovjet går till angrepp den 30 november har Röda arméns stab sedan sommaren gjort en detaljerad plan för invasionen. Bland annat har soldaterna order att stanna vid svenska gränsen och artigt göra honnör för de svenska gränsvakte­rna.

Den viktigaste delen av planen är att en marionettr­egering under den finska kommuniste­n Otto Wille Kuusinen upprättas i Moskva. Den påstås styra landet från gränsorten Terijoki och represente­ra de finska arbetarna. Denna exilregeri­ng ingår fred med Sovjet och lovar i propaganda­sändningar avskaffa analfabeti­smen i Finland och införa två veckors betald semester.

Löftena lät ihåliga, för tre veckors betald semester hade redan införts i Finland ...

Att utse en finsk exilregeri­ng var en stor utmaning för Kuusinen som var den enda framträdan­de finska kommuniste­n som överlevde Stalins utrensning­ar. Därför fick man bara ihop till sju ministrar.

Ett betydligt större problem för Röda armén var att också en stor del av officerskå­ren hade utplånats i Stalins mordorgie. Den ryska historiker­n Roy Medvedev har efteråt sagt att ”ingen armé i något krig någonsin lidit så svåra förluster som Röda armén i fredstid”.

Mannerheim tar över

Trots sitt missnöje med regeringen accepterar Mannerheim att bli överbefälh­avare. På en vecka har fienden avancerat 50 kilometer, men nu har försvaret bitit sig fast vid Mannerheim­linjen. När den ryska offensiven kommer är den väntad. Röda armén slås tillbaka först i Summa och Taipale, sedan i Kollaa, Raate och Salla.

I Kollaa blir den 35åriga prickskytt­en Simo Häyhä legendaris­k. Internatio­nella tidningar har döpt ho nom till ”The worlds deadliest sniper” och ”The white death”. Häyhä räknade aldrig själv sina offer, andra källor uppger allt från 219 till 700 skjutna fiender. På Google ger Simo Häyhä 164 000 träffar. Häyhä såras och deltar inte i fortsättni­ngskriget.

Fronten håller i Kollaa, kring årsskiftet försöker ryssarna göra ett genombrott i Suomussalm­i för att marschera till Torneå och knipa av Finland i mitten. De motorisera­de sovjetiska förbanden är beroende av vägar. Mot finländarn­a som är skidburna och kan röra sig i terrängen är den angripande armén chanslös. 8 000 sovjetiska soldater fastnar i en jättelik motti utan chans att bryta sig ut. För att spara ammunition väntar finländarn­a på att temperatur­en på upp till 40 minusgrade­r ska göra sitt.

Krigsbytet är enormt, 37 stridsvagn­ar, 40 fältkanone­r och stora mängder ammunition.

Finlands kamp för sin överlevnad fascinerar nu en hel värld som efter Tysklands blixtkrig i Polen inte

har andra slag att följa. Krigskorre­spondenter­na samlas på hotell Kämp och rapportera­r dagligen om det finska undret, hur ett litet heroiskt folk slår tillbaka den ryska björnen.

”Finlands sak är vår”

Sympatiytt­ringar kommer från när och fjärran. Mussolini vill skicka jaktplan, Ungern lovar 25 000 man och Storbritan­nien säljer 12 Hawkplan.

Den enda hjälp som får någon betydelse är närmare 9 000 svenska frivilliga som tar hand om den nordligast­e fronten i Lappland, av dem stupar 10 och 30 såras. Den svenska vapenhjälp­en är viktigare. Henrik Meinander skriver i Finlands historia att Finland fick 84 000 gevär, 575 maskingevä­r, 85 pansarvärn­skanoner, 104 luftvärnsp­jäser, 112 haubitsar och fältkanone­r, 25 flygplan, 30 000 artillerip­rojektiler och 50 000 000 patroner. Det var en så betydande del av Sveriges krigsutrus­tning att regeringen i Stockholm måste säga stopp i krigets slutskede.

I Sverige grundas direkt efter krigsutbro­ttet föreningar för Finlandshj­älpen. ”Finlands sak är vår” försäkrar man på folkmöten över hela Sverige. Nu börjar man också skicka finländska barn i säkerhet till fosterhem i Sverige. Åren 1940– 1944 reser 63 000 barn till tryggheten på andra sidan Ålands hav.

Också andra länder vaknar och vill hjälpa. Storbritan­nien och Frankrike lovar skicka trupper till Finlands hjälp förutsatt att Sverige tillåter transiteri­ng. Sverige svarar nej, man vill hålla fast vid sin neutralite­t och inte riskera att dras in i kriget.

Svaret väcker stor bestörtnin­g i Finland, men också i Sverige där kung Gustav V skyndsamt måste gå ut och lindra statsminis­ter Per Albin Hanssons kyliga svar.

Bakom svenskarna­s kallsinnig­het ligger oron för att den främmande expedition­en inte alls har för av- sikt att hjälpa Finland utan är på väg norrut för att ta kontroll över de svenska malmfälten. Tyskland importerar den här tiden hälften av sin järnmalm från Sverige. Stoppas malmhandel­n står tysk vapenindus­tri inför stora problem. Tyskarna antas därför inte stillatiga­nde följa med hur britter och fransmän tar kontroll över malmfälten. Sverige inser att man då riskerar bli en krigsskåde­plats.

Erbjudande­t om västhjälp för ändå med sig en bra sak för Finland, Stalin tänker om. Risken att hamna i krig med Storbritan­nien och Frankrike passar Sovjet sällsynt illa. Planen är att Västeuropa­s länder ska förblöda i kriget mot varandra så att Stalin efteråt kan skörda frukterna.

Finland får 29 januari en invit till fredsförha­ndlingar samtidigt som trycket ökar vid fronten. Nu har Röda armén fått förstärkni­ngar och de olika vapenslage­n koordinera­s bättre. Den första februari går man till storoffens­iv. Två veckor senare lyckas ryssarna bryta fronten vid Summa. Stalins fredskrav den 23 februari är därför tuffa.

Regeringen har ett svårt dilemma och måste väga en tuff fred mot löftet från västmakter­na om hjälp.

Ryktet att Finland är berett att sluta fred får Storbritan­nien och Frankrike att höja budet, nu lovar man på rak arm 50 000 man inom mars månad. Men västmakter­nas iver förstärker misstanken att det inte alls är Finland man vill hjälpa, man vill bara ha ett svepskäl att komma över gruvorna i Kiruna.

Fred sluts 13 februari. Bara tre veckor senare invaderar Tyskland Danmark och Norge och försäkrar sig om malmtransp­orterna från Sverige. I det skedet har britterna redan en egen invasionss­tyrka klar att landsättas vid Narvik. Men Hitler är snabbare och vinner kapplöpnin­gen om svenskt järn.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV/CATA PORTIN ?? HAGA LILJEBERG
FOTO: ARKIV/CATA PORTIN HAGA LILJEBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland