Hufvudstadsbladet

DET FINNS ALLTID VARM KAKAO I PELTSIS RYGGSÄCK PÅ NATURFÄRDE­RNA

Redaktör Mikko ”Peltsi” Peltola är som känt en stor naturvän. Han förespråka­r att överlag röra sig i naturen på det sätt man själv känner för. Själv föredrar han att vandra, fiska, paddla, terrängcyk­la samt hederlig terrängski­dning, ju längre desto bättre

-

Att röra sig i naturen på vintern är inga problem bara man har rätt utrustning och attityd.

– Jag rör mig och motionerar regelbunde­t i naturen på vintern. Vädret är nu vad det är, det kan man inte bestämma, men det är bra att känna till vad som krävs också på lite längre färder då det är kallt,säger Mikko ”Peltsi”Peltola som till vardags är redaktör påYle.

Peltsi har ända sedan barnsben rört sig i skog och mark trots att han är infödd Helsingfor­sare. Fiske har på senare år blivit både en kär hobby och delvis jobb likaså Lapplandsr­esorna.

– Första gången jag på riktigt fick upp ögonen för Lappland var i början av 2000-talet efter ett tungt år på Radiomafia. Då åkte jag ensam till min svärfars stuga i Saariselkä en vecka i maj.

Med sig hade han både fiskeutrus­tning,skidor och cykel men vädret var bedrövligt så ingenting blev som han tänkt sig.

– Det gick inte att göra något ordentligt alls. Men kargheten var slående och fascinerad­e mig oerhört.Där vaknade mitt Lapplandsi­ntresse.

Efter det har Peltsi gjort otaliga program från sina Lapplandsr­esor och i augusti utkom boken Peltsin Lapissa som innehåller material allt från hans egna fritidsres­or till filmningss­essioner.

– Ivalojoki är en klar favorit. Den är en stor och vacker fiskrik älv med äkta vildmarksk­änsla. Det är inte den mest framkomlig­a älven men det är värt besväret. Jag har ett par gånger paddlat och fiskat här.

Peltsi är överlag en stor vän av älvar. En annan som han gärna nämner ärTorne älv.

– Det är en fin naturligt strömmande älv. I Finland har man lyckats förstöra väldigt många älvar med dämningar. Därför gillar jag de naturliga vattendrag­en speciellt med tanke på fiske.

En tredje plats han gärna besöker är högst upp i norr,Nuorgam med omnejd,

– Det är fantastisk­t vackert där! Naturens karghet och dess pinade växtlighet är fängslande. Här kan man göra allt som jag gillar, att fiska, terrängcyk­la och njuta av den speciella naturen.

TERRÄNGCYK­LING I CENTRALPAR­KEN

En vanlig dag i naturen för Mikko Peltola kan se ut hur som helst.

– Det beror förstås på om jag har barnen med mig eller kompisar eller om jag är ensam för att motionera med snöskor,terrängcyk­el eller skidor.

En vanlig arbetsdag börjar hur som helst med en cykeltur i Centralpar­ken i Helsingfor­s.Varför? Jo, för att Peltsi bor precis intill parken och hans väg till jobbet påYle går genom den.

– Terrängcyk­ling passar för vem som helst. Nybörjare ska ju nog helst börja med lite enklare terräng.Och man måste komma ihåg att terrängcyk­ling gör man alltid på färdiga stiga i skogen och aldrig i orörd natur!

Fatbike har han haft redan i fem år.Terrängcyk­lar och allt där emellan finns det mycket av i garaget.Sin första terrängcyk­el fick han redan 1987.

– Jag hade varit på sommarjobb på en cykelverks­tad och fick som betalning en terrängcyk­el! Sen dess har jag älskat det. Och visst cyklade jag redan som barn i skog och mark men förstås med vanlig cykel utan växlar.

Dagens utrustning är något helt annat.Cykling fascinerar eftersom hela kroppen jobbar.

– Då jag var liten gillade jag att kunna bemästra cykeln i varierande terräng utan att behöva sätta ner fötterna eller leda upp cykeln för tunga backar. Det är otroligt bra träning!

Terrängski­dning är en annan vintergren han njuter av,allt från Finlandial­oppet tillVuokat­tiloppet på 120 kilometer. Då Peltsi beger sig på längre utfärder i naturen blir det övernattni­ng i tält eller vindskydd.

– På vintern ska man absolut ha med sig en bra matsäck och varm kakao eller saft hör till utfärderna! Men visst funkar kaffe också, säger Peltsi med ett skratt.

Med tanke på utrustning­en så ger han ett gott råd.

– Förbered dig på det värsta! Ha alltid extra varma kläder med i ryggsäcken. Då du går får du varmt medan så fort du pausar får du kallt och då måste du dra på sig ett extra lager annars är det kört.!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland