Hufvudstadsbladet

I samma båt

- CECILIA BJöRK

● Etikforska­re har den besvärande vanan att konfronter­a oss med jobbiga tankeexper­iment där det inte finns några bra utvägar. Många av exemplen pressar oss att ta ställning till om en person kan offras för att flera ska överleva, eller om en persons nackdel möjligen kan uppvägas av många andras fördelar.

Ett tankeexper­iment placerar fyra personer i sjönöd långt ute på havet i osäker väntan på räddning. Tre av dem har en omedelbar chans att överleva om de äter upp en kamrat, men vem ska vara den fjärde personen? Är handlingen acceptabel om man drar lott, om en frivillig kan ”övertalas”, eller om en person mår för dåligt för att kunna försvara sig? Horribelt nog har den sistnämnda frågan prövats i verklighet­en. Båten hette Mignonette, året var 1884, och det berömda engelska rättsfalle­t brukar hänvisas till som Regina v. Dudley and Stephens.

Även vardagliga och mindre drastiska situatione­r kan innehålla liknande, dolda avvägninga­r. Det lägger vi märke till senast när en fråga engagerar oss personlige­n. Jo, visst, en del måste tråkigt nog offra sig (sin miljö, utkomst, hälsa, trygghet, värdighet, identitet, de intressen som ger livsglädje etcetera) men sånt är livet och viktigast är ju ändå att säkra maximal nytta eller lycka för så många som möjligt. Det tankemönst­ret kan ligga bakom fraser som ”Det blir helt enkelt för krångligt att ordna det här för bara några få personer”, ”Vi har inte råd att översätta allting till svenska”, eller ”Det där är en så smal musiktradi­tion att den inte kan finansiera­s med skattemede­l”.

Vi kan förtränga begångna etiska överträdel­ser, men försummels­erna återkommer i vårt medvetande och stör oss likt ilsket surrande insekter.

Inom deontologi­sk teori betonar man att vissa handlingar är etiskt problemati­ska alldeles oavsett deras eventuella goda delkonsekv­enser. Ekonomiska realiteter, resursers ändlighet och samhällens komplexite­t skapar begränsnin­gar, men ger inte automatisk­t rätt att (till exempel) trampa på andra, strunta i hur äldre personer har det, eller låta immateriel­la kulturarv förfalla. Även om 99 personers ekonomi kan räddas ifall de gemensamt tar person nummer 100 av daga, är det få av oss som skulle godkänna den lösningen. Vi kan förtränga begångna etiska överträdel­ser, men försummels­erna återkommer i vårt medvetande och stör oss likt ilsket surrande insekter. I en ofta citerad metafor beskrev ju sig Sokrates som en broms runt den lata hästen Aten.

Insikten att det är bättre också för person 1 till 99 att person 100 behandlas med värdighet kunde gott få större utrymme i samhällsde­batten. Respektlös­a handlingar har dåliga konsekvens­er för alla berörda, inte bara de drabbade. Det gäller allt från simpel bekvämligh­et och okänslighe­t ända till de värsta, medvetna brutalitet­erna. Kanske är det lättare att acceptera ”nödvändigh­eten” i att göra fel om man tänker att det ju ”bara” gäller ”några få personer”. Men om vi inte gör det till en fråga om minoritet och majoritet, utan till en fråga om vad som är bra i stort, blir bilden tydligare av det som borde vara självklart. Nämligen att människor och samhällen trots allt borde vara kapabla att mobilisera högre former av hållbarhet och visdom än: ”Jo, det är ju lite beklagligt för dem förstås.” Skribenten är universite­tslärare vid Åbo Akademi.

 ??  ?? Respektlös­a handlingar har dåliga konsekvens­er för alla berörda, inte bara de drabbade.
IMPULS
Respektlös­a handlingar har dåliga konsekvens­er för alla berörda, inte bara de drabbade. IMPULS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland