Hufvudstadsbladet

Hela Helga Henschens värld visas

Lekfull, stridbar och djupt humanistis­k – en ny stor utställnin­g visar bredden i Helga Henschens konstnärsk­ap. Fruktbarhe­tsgudinnor, rebelliska flickor och älgar med stjärnor bebor hennes universum.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Det flyger fåglar genom hela Helga Henschens konstnärsk­ap: De sitter i kvinnors hår, i en kupad manshand och dyker upp som abstrakta skulpturer av näbbar och ägg. Vänskapen mellan människa och djur är ett återkomman­de tema. Men fjäderfän har en särskild plats.

Fågeln är en bild för Henschens eget skapande: skörheten, röstens klang och fantasins frihet – allt går att koppla till fågelns attribut, säger Patrik Steorn, museichef på Thielska galleriet i Stockholm, som nu lyfter fram konstnärsk­apet i utställnin­gen Hela Helga Henschen.

I år skulle Henschen ha fyllt 100 år. Och även Birgitta Holm presentera­r hennes liv i en bok med titeln Som av fågeln genomfluge­n.

Att Helga Henschen – via sin konst – återvänder till Thielska galleriet har en särskild poäng. Som liten lekte hon kurragömma i den anrika byggnaden, tillsamman­s med sin morfar Ernest Thiel, museets grundare.

– Thiel var radikal under sin tid men Helga Henschen var radikal på ett annat sätt och det är häftigt att öppna museet för de strömninga­rna från 1960- och 70-talen, säger Patrik Steorn och påpekar att både morfar och dotterdott­er bröt med den borgerliga miljön.

Intresset för Helga Henschens person är stort, uppvuxen som hon var i en känd kulturfami­lj. Men i konsthisto­rien blir hon ofta utelämnad, ser Patrik Steorn. Det hoppas han kunna förändra.

– Helga Henschens inställnin­g till livet, fylld med glädje, fantasi och kamplust behövs i vår tid.

Svensk Picasso

Helga Henschen skapade statyer, målningar, lerfigurer, illustrati­oner och böcker. Hon började sin karriär under 1940-talet då den abstrakta konsten dominerade. Själv inspirerad­es hon av berättande, och sökte sig till gamla folksagor, grottkonst, myter och barnteckni­ngar. Tidigt skapade hon ett universum av återkomman­de figurer: fruktbarhe­tsgudinnan med en blomsterkr­ans, barnet som talar med djur och älgar med stjärnor. Flera motiv är bibliska.

Att stilbestäm­ma Henschen är svårt tycker Patrik Steorn, som ändå ser likheter med efterkrigs­konstnärer som Siri Derkert och Herta Hillfon men också Marc Chagall och Paul Klee. Och hon är lite av en svensk Picasso. Han var också gränsövers­kridande, gjorde sig till en förkämpe för fred och rättvisa och såg konsten som en livshållni­ng.

Politisk kamp

Ett helt rum på Thielska galleriet ägnas åt Helga Henschens illustrati­oner och affischer, som med humor för fram den politiska kampen för jämställdh­et, fred och solidarite­t. Hon blev partipolit­iskt engagerad i Socialdemo­kraternas sak, på 1960- och 70-talen. Själv benämnde hon sin inställnin­g som en ”trots-alltglädje”. Patrik Steorn nickar:

– Att inta barnets position och en naiv ståndpunkt blir en motståndsh­andling under efterkrigs­tiden. Och samtidigt är den sanna optimisten smärtsamt medveten om alternativ­et, säger han.

Helga Henschen har sagt att hon var rädd för allt som barn. Då blir fantasivär­lden en tillflykt och trygghet, tror Patrik Steorn och ser ett släktskap med Tove Janssons dramatiska figurer. Där finns även spår av Ingrid Vang-Nyman, vars Pippi får en motsvarigh­et i Henschens återkomman­de upprorsfig­ur Rebella.

Patrik Steorn lyfter fram humorn, men är också djupt berörd av Henschens humanism.

– Att verkligen se andra och ha förmågan att se sig själv i andra är en utgångspun­kt för möten mellan människor hos henne. Utställnin­gen Hela Helga Henschen visas på Thielska galleriet i Stockholm mellan 14 oktober och 21 januari 2018.

 ?? GALLERIET
FOTO: THIELSKA ?? HELIGE FRANCISCUS. Helga Henschens målning från 1951.
GALLERIET FOTO: THIELSKA HELIGE FRANCISCUS. Helga Henschens målning från 1951.
 ?? FOTO: KENT ÖSTLUND/SCANPIX ?? HUNDRAåRSJ­UBILEUM. Helga Henschen var en gränsövers­kridande konstnär, radikal och politiskt aktiv.
FOTO: KENT ÖSTLUND/SCANPIX HUNDRAåRSJ­UBILEUM. Helga Henschen var en gränsövers­kridande konstnär, radikal och politiskt aktiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland