Hufvudstadsbladet

Dimman stod och masade på sig

- WILHELM KVIST

●●Radions symfoniork­ester Dirigent Pietari Inkinen. Solist Sergej Chatjatrja­n, violin. Virtaperko, Sjostakovi­tj, Dvorak. Musikhuset 27.10.

I den ursprungli­gen engelskspr­åkiga verkkommen­taren till Olli Virtaperko­s i fredags uruppförda orkesterst­ycke förklarar tonsättark­ollegan Matthew Whittall hur väl titeln Usvapatsas fångar styckets essens och mångskifta­nde karaktär.

Frågan är bara om Usvapatsas som ord öppnar sig för någon annan än en finländare. Dimstod löd den svenska översättni­ngen och kontentan är att stycket har en samtidigt statisk och konstant föränderli­g skepnad.

Olli Virtaperko, 43, upplever som tonsättare något av ett uppsving just nu, inte minst tack vare den nyutkomna skivan med tre relativt färska konserter för rätt ovanliga soloinstru­ment (recension på kommande). När solokonser­terna är skrivna för elcello, analogsynt­etisator eller barytonsax­ofon får musiken en lagom ”queer” karaktär, som kan tilltala en publik också utanför den klassiska sfären.

Också Dimstod har ett udda element, som förklaras av kollisione­rna mellan stämningss­ystem i de olika stämmorna. Det teoretisk-harmoniska bygget är avancerat och orkesteran­vändningen välutveckl­ad och balanserad. Personlige­n saknar jag ändå en viss elegans, och som helhet kändes stycket något luddigt, för att inte säga knubbigt, kanske också introspekt­ivt och dramatiskt småtråkigt. Eventuellt hade behållning­en varit större vid en andra lyssning.

Som helhet bjöd RSO-konserten inte på några större programpol­itiska landvinnin­gar när den byggde på det beprövade uvertyr-konsert-symfonifor­matet och fortsatte med två mer än väl etablerade verk ur standardre­pertoaren. Tankens klarhet lyste dock i de snillrikt bearbetade tolkningar­na av Sjostakovi­tjs violinkons­ert nr 1 och Dvoraks symfoni nr 8, när tidigare Sibeliusvi­nnaren Sergej Chatjatrja­n och expat-dirigenten Pietari Inkinen förenade krafterna genom intensivt spel och energiskt dirigerand­e.

Klarhet, skärpa, skörhet och hög precision präglade Chatjatrja­ns spel som var så rent att man knappt kom att tänka på det. I Dvoraks åtta var det som om Pietari Inkinen formligen blåste liv i musiken med RSOmusiker­nas beredvilli­ga assistans. Allt var välresoner­ande och spelet hade både tacknämlig lätthet, men också kraft och pondus.

Det var bara i finalen som Dvoraks outsinliga associatio­nsflöde började kännas i det närmaste groteskt, som om han glupskt roffade åt sig från ett tematiskt smörgåsbor­d med aldrig sinande aptit. I många hänseenden var Brahms betydligt mer tyglad än sin böhmiska kollega.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland