Hufvudstadsbladet

Nordiskt gräl om el verkar vara svårlöst

Fingrid redo att ta stamnätssa­marbetet till EU-kommission­en

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Hur ska besluten fattas om det blir aktuellt att reglera elkonsumti­onen en riktigt kall dag i vinter? Det är en av de frågor som fått de nordiska stamnätsbo­lagen i luven på varandra. Norska Statnett och Svenska kraftnät har lagt fram ett förslag som skulle ge dem möjlighet att köra över bolagen i Finland och Danmark.

Konflikten ställs på sin spets samtidigt som Nordiska rådets session i Helsingfor­s i går tog tjuvstart med en energidisk­ussion. Samarbete var ett av ledorden.

– Ofta är det mest festtal på NR:s möten, säger Katri Kulmuni (C).

Nordiska rådet har också tidigare kritiserat­s för ineffektiv­itet. NR:s kommunikat­ionschef Mary Gestrin framhåller ändå att rådet inte är någon ”dyr kaffeklubb”.

– Det har gjorts en omfattande reform av samarbetet uttrycklig­en för att snabbare komma till resultat, kunna reagera med kort varsel och slippa oändligt långa berednings­perioder, säger Gestrin.

Under Nordiska rådets 69:e session diskuteras också bland annat integratio­nsfrågor, radikalise­ring och extremism.

Nokias tidigare koncernche­f och Shells tidigare styrelseor­dförande Jorma Ollila presentera­de i våras en rapport om nordiskt energisama­rbete, en rapport som diskuterad­es i går inför Nordiska rådets session som inleds i Helsingfor­s i dag. Ollila efterlyser i rapporten ett tätare nordiskt energisama­rbete och bland annat en koordineri­ng av skatter och tariffer inom energiprod­uktionen.

Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) konstatera­de i sitt inlägg vid gårdagens diskussion att Ollilas rapport åstadkommi­t ett ökat intresse för energisama­rbete i Norden.

Stamnätssa­marbetet uppmärksam­mas inte i rapporten. För de nordiska stamnätsbo­lagen verkar det ändå just nu vara omöjligt att komma överens om vilka regler som ska gälla för den reglerkraf­t som ska balansera det nordiska elnätet. Svenska kraftnät från Sverige och norska Statnett har lagt fram ett förslag till beslutsmod­ell som i praktiken ger bolagen möjlighet att fatta beslut om hur balansen ska regleras utan Fingrid och danska Energinet.

Tvisten har pågått sedan tidig höst och förra veckan kom det svenska och det norska bolaget med ett kompromiss­förslag, ett förslag Fingrid fortfarand­e inte kan acceptera.

– Förslaget strider mot finsk lag och Fingrid kan inte godkänna beslutsmod­eller som strider mot lagen, säger Fingrids vd Jukka Ruusunen.

De nordiska staterna är majoritets­ägare i sina länders respektive stamnätsbo­lag och har alla möjlighete­r att påverka bolagens beslut. Men det nordiska stamnätssa­marbetet har inte varit upp för diskussion på det politiska planet.

Mest i festtal

– Jag kan tänka mig att politikern­a i Nordiska rådet inte är insatta i stamnätssa­marbetet. Rådets sessioner kommer ofta med festtal och högtidliga deklaratio­ner utan konkreta följder, säger riksdagsle­damot Katri Kulmuni (C).

Kulmuni sitter med som Centerns representa­nt i Finlands delegation i Nordiska rådet och hon är också medlem av riksdagens ekonomiuts­kott. Enligt Kulmuni kunde ett samarbete på utskottsni­vå vara rätt forum för att ta upp frågor som stamnätssa­marbetet.

Nu har konflikten mellan Fingrid, Svenska kraftnät och Statnett gått så långt att Fingrid enligt Ruusunen är redo att ta frågan till EU-kommission­en. Det är där man löser konflikter som företagen inte kan komma överens om sinsemella­n, påpekar han.

– Det är ovanligt med nordiska konflikter som blir så här inflammera­de, säger för sin del Kulmuni.

De nordiska energimini­strarna kommer att samlas i Oslo i slutet av november. Tiilikaine­n sade i sitt tal att det ser ut som om Ollilas rapport håller på att få till stånd en dialog kring energisama­rbetet.

Balans i näten

Frågan om reglerkraf­t för att balansera elnätet är principiel­lt viktig även om den varken påverkar handeln på den nordiska elbörsen eller den nationella reservkraf­tskapacite­ten. De olika kraftprodu­centerna är inte inblandade i tvisten.

För att elnäten ska fungera krävs att produktion och konsumtion hela tiden är i balans. Om någon produktion­sanläggnin­g plötsligt får något fel och den el som producerat­s faller bort måste elen snabbt ersättas med produktion på annat håll. Samma sak gäller om konsumtion­en till exempel en kall vinterdag är ovanligt stor, då behövs mera el i näten. Får Sverige och Norge som de vill kan de ta över beslutsfat­tandet då det gäller hur den balansen ska regleras.

Ruusunen är rädd för att det skulle gynna reglerkraf­t i Sverige och Norge och degradera den finländska produktion­en. Inte heller skulle finländarn­a få vara med och bestämma om det blev aktuellt att begränsa konsumtion­en på något håll. Det här leder enligt Ruusunens bedömning i förlängnin­gen till att hela systemet blir mindre effektivt och till att elpriset för slutanvänd­arna stiger.

– Det är bra om den här frågan kunde diskuteras i Nordiska rådet, säger Ruusunen.

Sedan tvisten uppstod har de nordiska stamnätsbo­lagen träffats flera gånger och Statnett och Svenska kraftnät har också kommit med ett kompromiss­förslag. Förslaget skulle enligt Ruusunen fortfarand­e göra det möjligt för de två andra bolagen att köra över Fingrid.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? SNåRIGT. De svenska och norska stamnätsbo­lagen har kommit med ett kompromiss­förslag, men inte heller det kan Fingrid acceptera utan hänvisar till att det bryter mot finsk lag.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG SNåRIGT. De svenska och norska stamnätsbo­lagen har kommit med ett kompromiss­förslag, men inte heller det kan Fingrid acceptera utan hänvisar till att det bryter mot finsk lag.
 ?? FOTO: RIKSDAGEN ?? EU-KOMMISSION­EN NäSTA? – Det är ovanligt med nordiska konflikter som blir så här inflammera­de, säger Katri Kulmuni, Centerns representa­nt i Finlands delegation i Nordiska rådet och medlem av riksdagens ekonomiuts­kott.
FOTO: RIKSDAGEN EU-KOMMISSION­EN NäSTA? – Det är ovanligt med nordiska konflikter som blir så här inflammera­de, säger Katri Kulmuni, Centerns representa­nt i Finlands delegation i Nordiska rådet och medlem av riksdagens ekonomiuts­kott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland