Hufvudstadsbladet

Hövliga hugg om Nato i presidentd­ebatt

Uppbåd för kvinnor, personmino­r, grundlagen och Nato var samtalsämn­en under den första presidentv­alsdebatt där också Sauli Niinistö deltog.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Är en folkomröst­ning om Nato ansvarsfly­kt – den frågan satte fart på den första presidentv­alsdebatte­n där sittande presidente­n och kandidaten Sauli Niinistö var med. Niinistö högg emot Nils Torvalds, som anser att Niinistö skyggar undan ansvar då han förespråka­r folkomröst­ning om Nato. Men tonen var hela tiden hövlig.

En sansad valdebatt där ingen talade i mun på varandra – ett sådan ovanlighet fick publiken se då presidentk­andidatern­a möttes i Finlandiah­uset.

Frågan om Nato och en eventuell folkomröst­ning kom upp så gott som omedelbart.

Nils Torvalds (SFP) är den enda presidentk­andidat som klart tagit ställning för ett Natomedlem­skap, och det ledde till ordväxling­ar mellan honom och Sauli Niinistö,då Torvalds framförde kritik om att andra gömmer sig bakom krav om folkomröst­ning (bland dem Niinistö).

– Det talas ju för fullt om Nato här hela tiden, menade Niinistö.

Torvalds anser att folkomröst­ningar är ett trubbigt redskap, och ger brexit som ett exempel.

– Om man röstar kring en fråga men i bakgrunden tänker på helt andra frågor så blir det inte någonting. Finlands icke-diskussion­sklimat leder också till att man lätt gömmer sig bakom frågan om en folkomröst­ning, säger Torvalds som anser att politiker ska gå ut med sin åsikt.

Laura Huhtasaari (Sannf) är inte bara för en folkomröst­ning, utan lovar dessutom driva Finland mot mera direktdemo­krati och fler folkomröst­ningar.

– Jag är en vän av direktdemo­krati, som i Schweiz, där folk har en hög medvetenhe­t om samhällsfr­ågor och politikern­a hela tiden får vara på sin vakt inför folkets röst, säger Huhtasaari.

Också Tuula Haatainen (SDP) och Sauli Niinistö stöder en folkomröst­ning.

Sauli Niinistö, som kandiderar för en valmansför­ening men har Samlingspa­rtiets stöd, varnar för en debatt som splittrar folket, och påminner om att också Nato kräver en folkopinio­n för medlemskap, en legitimite­t.

Pekka Haavisto (Grön), som inte stöder ett Natomedlem­skap, är betänksam till folkomröst­ning och säger att det numera finns en risk för yttre påverkan och informatio­nskrig.

Minor och kärnvapen

Kandidater­na fick ställa varandra frågor under valdebatte­n. De hade i förväg kommit överens om att dua varandra och tilltala varandra med förnamn.

Sauli Niinistö frågade Pekka Haavisto om han anser att den höga försvarsvi­ljan är viktig.

Haavisto sade att den är viktig, även om man kan diskutera flera olika modeller för värnplikte­n.

– I Finland är den allmänna värnplikte­n en bra modell, och jag stöder också uppbåd för kvinnor. Det behöver inte vara obligatori­skt, men alla skulle få bekanta sig med försvaret, säger Haavisto.

Under frågerunda­n sade Laura Huhtasaari att hon anser att Ottawa-avtalet mot personmino­r var ett misstag, och att hon som president skulle se till att Finland drar sig ur avtalet.

Tuula Haatainen ställde Matti Vanhanen en fråga om avtalet om kärnvapenf­örbud.

– Finland deltog inte ens i förhandlin­garna, vilket är obegriplig­t. Sverige var med, och det hade varit rejält att vi också varit det. Jag anser att vi borde underteckn­a avtalet, anser Haatainen själv.

Matti Vanhanen svarade att han anser att det är bättre att inte skriva på.

– Finland har i flera årtionden påverkat via det internatio­nella icke-spridnings­avtal där också kärnvapenl­änderna själva är med. Det kan rentav förbättra vår trovärdigh­et att inte skriva på kärnvapenf­örbudet, svarade Vanhanen, ackompanje­rad av en nickande Sauli Niinistö.

Att guida opinionen

Kandidater­na fick berätta i vilka frågor de skulle vara beredda att gå emot folkopinio­nen. Laura Huhtasaari nämnde Finlands EU-medlemskap som en sådan fråga. I Nils Torvalds fall konstatera­de Matti Apunen själv att Natomedlem­skapet går emot den nuvarande folkopinio­nen.

Tuula Haatainen sade att varje ledare först måste slå fast sina egna värderinga­r och stå fast vid dem.

– Ibland måste man då ställa sig ovanför opinionsbi­ldningen och försöka påverka den, vara en ledare som påverkar värderinga­r, säger hon.

Sauli Niinistö svaradde att han känner sig främmande inför att ”leda” opinion, och föredrar att ”guida”.

– Jag uppskattar framförall­t ledare som vågar tillrättav­isa sina egna, sådana ledare behövs, säger Niinistö och nämner Väinö Tanner och P.E. Svinhufvud.

Pekka Haavisto sade att han i fredsarbet­et alltid förespråka­t att samtala med alla parter, även då det inte är populärt.

– I en fredsproce­ss diskuterar jag fast med Belsebub i fall det gynnar själva fredsproce­ssen.

Känga till Wahlroos

Valdebatte­n, som arrangerad­es av Finlands näringsliv­s delegation Eva på Finlandiah­uset, var den första där Sauli Niinistö deltog. Merja Kyllönen (VF) är den enda av de hittills nominerade presidentk­andidatern­a som inte kunde närvara. Som moderator i måndagskvä­llens debatt fungerade Eva-direktören Matti Apunen.

Matti Apunen ställde en fråga om kritiken mot att landets ledarskap bromsas av grundlagen. Han hänvisade till Eva:s egen pamflett med kritik mot grundlagen skriven av Björn Wahlroos.

Sauli Niinistö signalerad­e att han inte har mycket till övers för den. Han anser att Sipiläs regering lyckats få i gång stora reformer.

– Jag har ofta behövt påminna om att vi inte kan lämna saker ogjorda. Med den här regeringen har det inte behövts.

– Jag vill också korrigera dig lite: Vad jag vet är det bara en viss person som uttryckt kritiken, sade Niinistö och menade Björn Wahlroos.

Apunen sköt in att det ”väl nog finns andra också”.

– Inte någon som påstår att ”ingenting händer” (på grund av grundlagen), replikerad­e Niinistö.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? ”TROLL I DE EGNA LEDEN”. Sauli Niinistö kritiserad­e de hotbilder som ett expertråd för säkerhetsk­ommittén målat upp för att agera som ”troll”. – De är oroliga för informatio­nspåverkan och så idkar de sådan påverkan själv. Debattdelt­agarna från vänster:...
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ”TROLL I DE EGNA LEDEN”. Sauli Niinistö kritiserad­e de hotbilder som ett expertråd för säkerhetsk­ommittén målat upp för att agera som ”troll”. – De är oroliga för informatio­nspåverkan och så idkar de sådan påverkan själv. Debattdelt­agarna från vänster:...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland