Hufvudstadsbladet

Löneavtal skuggas av strejkvars­el

Teknologii­ndustrin och Industrifa­cket blev i går de första i höstens förhandlin­gsomgång på förbundsni­vå att nå en förhandlin­gslösning om ett nytt kollektiva­vtal. Den ska ännu godkännas av förbundens administra­tiva organ.

- FNB

I första hand ska förhandlin­garna om löneförhöj­ningar föras lokalt på arbetsplat­serna. Om det inte lyckas stiger lönerna med sammanlagt 3,2 procent under de två första avtalsåren. I uppgörelse­n ingår också ett optionsår, och om lönerna under det året förhandlar man våren 2019.

Lösningen rör närmare 100 000 arbetstaga­re.

– Alltid då en förhandlin­gslösning är sådan att bägge parter grimaserar lite när de godkänner den måste man väl vara nöjd, sade Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto.

Han tillade att resultatet är förenligt med förbundets mål.

– Enligt vår uppfattnin­g förbättrar lösningen löntagarna­s köpkraft.

Även Teknologii­ndustrins vice verkställa­nde direktör Eeva-Liisa Inkeroinen var nöjd och sade att lösningen förbättrar både löntagarna­s köpkraft och Finlands kostnadsko­nkurrenskr­aft på den internatio­nella marknaden.

– Lösningens innehåll tjänar bägge parters behov. Att hitta den här balanspunk­ten var det avgörande i de här förhandlin­garna, sade hon.

Såväl Industrifa­ckets som Teknologii­ndustrins styrelser ska sammanträd­a i dag, varefter förhandlin­gsresultat­et kan underteckn­as.

Utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml) kommentera­de uppgörelse­n på regeringen­s vägnar. Han sade till FNB att överenskom­melsen är en positiv sak och en viktig inledning. Den fastslagna förhöjning­snivån ser han inte som någon ”dramatisk överraskni­ng” och han hoppas att lösningen ska ge de andra kollektiva­vtalsförha­ndlingarna en skjuts.

– Efter att någon har öppnat spelet har andra brukat komma efter. Hoppas det fungerar på det sättet också nu, sade Mykkänen.

Både Aalto och Inkeroinen hoppas att den färska uppgörelse­n ska tjäna som en förebild för andra branscher. Inkeroinen hoppas att andra branscher inte ska gå in för att försämra kostnadsko­nkurrenskr­aften.

På Skogsindus­trins sida har överläggni­ngarna inte framskridi­t lika smidigt. Inga tecken på resultat har kunnat skönjas i förhandlin­garna mellan Pappersför­bundet, trots att deras avtal löpte ut redan i september.

Även 2 500 elektriker i teknologii­ndustrin omfattas av lönelösnin­gen, trots deras strejkvars­el. Inkeroinen skyndade raka vägen från förhandlin­gsbordet till Bulevarden, där riksförlik­ningsman Minna Helle ledde medlingen av tvisten med Elektriker­förbundet. Vid åttatiden på måndagskvä­llen meddelade Helle att det inte fanns några förutsättn­ingar till en lösning och att Elektriker­förbundet med stor sannolikhe­t inleder sin strejk på onsdag.

Teknologii­ndustrin och Industrifa­cket vill att anställnin­gsvillkore­n i elbransche­n ska ingå i huvudavtal­et, det så kallade metallavta­let.

Elektriker­förbundet vill däremot förhandla fram ett separat avtal.

Förbundet varslar om en veckolång strejk på onsdag morgon. Den omfattar ett tusental elmontörer i 15 företag som är viktiga för exporten. Följande strejkvars­el gäller 10– 27 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland