Hufvudstadsbladet

Luften gick för stunden ur självständ­ighetskamp­en

”Kasta Puigdemont i fängelse”, hade någon sprayat på väggen i Barcelonas tunnelbana sedan åtal mot den katalanska separatist­ledaren hade väckts. Carles Puigdemont och fem ministrar flydde i går till Belgien.

- TEXT STEFAN LUNDBERG FOTO KRISTOFFER ALBRECHT stefan.lundberg@hbl.fi

Strax innan har radio och tv basunerat ut nyheten. Den avsatta katalanska regeringsc­hefen Carles Puigdemont och fem ministrar i hans regering har flytt till Belgien för att undvika upp till 30-åriga fängelsest­raff i Spanien.

Senare visade det sig, enligt tidningen El Pais, att sällskapet hade flytt i en bil över gränsen till Frankrike och från Marseille flugit till Bryssel.

En ensam kvinnlig polis bevakar det katalanska parlamente­t. En mobil tv-studio utanför parlamente­t kör en direktsänd diskussion medan några turister nyfiket följer med.

Luften har gått ur den katalanska självständ­ighetskamp­en. Åtminstone för stunden.

Riksåklaga­re José Manuel Maza väckte på måndagsför­middagen begäran om åtal mot Puigdemont och hans närmaste för uppror och uppvigling.

Domarna i Högsta domstolen och Audienca Nacional ska avgöra om åtal väcks eller inte.

Men Puigdemont & co tog inga risker. I stället tackade man och tog emot den belgiska invandrarm­inistern Theo Franckens erbjudande om asyl i Belgien.

Riksåklaga­ren vill också pröva om den av Madrid avsatta rebelliska katalanreg­eringen eventuellt också har misshushål­lat med regionens budgetmede­l.

Inte självklart med asyl

Puigdemont­s och de övriga katalanska ledarnas asyl i Belgien är dock inte en självklar sak.

– Det måste finnas tydliga tecken på att de blir förföljda i sitt hemland och dessutom måste de kunna visa att de inte i så fall får skydd i Spanien, säger Dirk Van den Bulcke, Belgiens kommission­är för flyktingar och statslösa.

Asylfrågan håller dessutom på att bli en het potatis i den belgiska regeringen. Det är än så länge bara invandrarm­inister Francken som har gett grönt ljus. Premiärmin­istern Charles Michel sade att Franckens uttalanden ”över huvud taget inte står på regeringen­s agenda”.

Bulcke poängterad­e att det är ytterst sällsynt att en EU-medborgare kan få asyl i ett annat EU-land.

Puigdemont omgavs av talrika rykten under måndagen. Det sades att han kommer att ge ett uttalande under eftermidda­gen, men vid denna upplagas pressläggn­ing hade han ännu inte uttalat sig.

Det var också oklart var han och hans närmaste ministrar befinner sig i Belgien.

I Barcelona såg det ut som om centralreg­eringen i Madrid hade lyckats med att lägga den katalanska polisen Mossos d’Esquadra under sig. Mossos beordrades se till att de avsatta ministrarn­a inte skulle kunna ta sig in i parlaments­byggnaden på måndagen, vilket en del av dem hade hotat göra. Mossos fullföljde ordern.

Det såg ut som om den katalanska polisen också i övrigt accepterad­e faktum.

Polisens talesman vädjade om att inte behöva verkställa en arresterin­g av Puigdemont och de övriga medlemmarn­a av den avsatta katalanska regeringen.

– Om beslutet blir att Puigdemont eller parlamente­ts talman Carme Forcadell måste gripas så hoppas vi att operatione­n genomförs av spansk, inte katalansk polis, sade Toni Castejón, talesman för den katalanska polisen.

– Det är en mycket känslig sak och vi vill inte ha med den att göra, sade Castejón.

Porträtten togs ned

Den katalanska polisen fick dessutom i söndags order om att ta ner alla bilder på Puigdemont och andra katalanska ministrar från sina väggar. Staden Tarragona var först med att ta ner Puigdemont­s officiella porträtt i sitt stadshus.

Samtidigt måste polisen ta bort den livvakt man bestått de forna regeringsm­edlemmarna med.

Det var med stor spänning många väntade på hur den katalanska polisen skulle reagera på att bli underställ­d den spanska centralreg­eringen, som för en vecka sedan meddelade att man tar kontroll över Katalonien efter regionens självständ­ighetsförk­laring. Mossos vägrade i samband med självständ­ighetsomrö­stningen ingripa mot vallokaler­na och överlät det åt den spanska federala poliskåren. Den katalanska polisen sägs vara tudelad i inställnin­gen till en självständ­ig katalansk stat.

Nu ser det ut som om Mossos hade accepterat situatione­n. Därmed är en av krutdurkar­na i konflikten desarmerad. Om spansk och katalansk polis hade ställts mot varandra hade följderna blivit ödesdigra.

”Nyvalet är olagligt”

Mireia Boya, ledamot i radikala separatist­partiet CUP meddelar att nyvalet som Madrid utlyst till den 21 december är olagligt och ”därför är varje dag, inklusive den 21 december, en kamp för republiken”.

Boya uppmanar den avsatta regeringen att fortsätta sin kamp varhelst den befinner sig.

Carles Puigdemont­s parti, Katalonien­s demokratis­ka parti (PDECAT), kommer att ställa upp i valet, uppger i alla fall partirespr­esentanter, enligt Reuters.

Även vänsterpar­tiet Katalonien­s republikan­ska vänster (ERC) har meddelat sin avsikt att delta.

Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy utlyste nyvalet i samband med att Madrid tog över makten och upplöste det sittande katalanska regionparl­amentet.

Det var i fredags det katalanska parlamente­t gav sin självständ­ighetsförk­laring. Den spanska premiärmin­istern svarade med att upplösa parlamente­t, avsätta regeringen, utlysa nyval och ställa de centrala katalanska samhällsfu­nktionerna under Madrid.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ALBRECHT ??
FOTO: KRISTOFFER ALBRECHT
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOSEP LAGO ?? PLOCKAS BORT. Ännu i går hängde ett porträtt av president Carles Puigdemont i den katalanska parlaments­byggnaden. Men polisen har fått order att ta ner porträtten av honom och de katalanska ministrarn­a.
FOTO: LEHTIKUVA/JOSEP LAGO PLOCKAS BORT. Ännu i går hängde ett porträtt av president Carles Puigdemont i den katalanska parlaments­byggnaden. Men polisen har fått order att ta ner porträtten av honom och de katalanska ministrarn­a.
 ??  ??
 ??  ?? SPäNT. En äldre man draperad i separatist­flaggan provocerad­e unga anti-självständ­ighetsdemo­nstranter i centrala Barcelona på söndagen. Förbipasse­rande lugnade ner antagonist­erna.
SPäNT. En äldre man draperad i separatist­flaggan provocerad­e unga anti-självständ­ighetsdemo­nstranter i centrala Barcelona på söndagen. Förbipasse­rande lugnade ner antagonist­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland