Hufvudstadsbladet

Nordiska rådet är ”ingen dyr kaffeklubb”

Nordiska rådet föddes under kalla krigets permafrost, som ett verktyg för de nordiska grannarna att med gemensamma krafter bygga upp samhällena på nytt efter andra världskrig­et. I dag är rollen bredare, både politiskt och geografisk­t.

- Källa: www.norden.org

Nordiska rådet som såg dagens ljus 1952 var något av en medelväg. Strax efter kriget fanns planer på att bilda en skandinavi­sk försvarsun­ion, men de strandade på att Danmark, Norge och Island i stället valde att gå med i Nato. Motsvarand­e planer på en integrerad ekonomisk tullunion rann också ut i sanden.

För Finlands del var den här sortens visioner rena rama utopier, för i Moskva satt Josef Stalin, redo att straffa minsta misstänkta glidning västerut.

I stället föreslog den danska statsminis­tern Hans Hedtoft att man skulle skapa ett organ där nordiska parlamenta­riker regelbunde­t skulle kunna mötas för samråd – också med de nordiska regeringar­na.

Det här var någonting också Finland så småningom kunde gå med i – men inte förrän 1955, då Stalin dött och tillfällig­t töväder rådde.

”Vi har känt det som om en stol stod tom, när inte Finland var med. Först nu är vår nordiska krets fulltalig”, sade Nordiska rådets svenska president Bertil Ohlin 1956 när Finland anslutit sig.

Balansgång

Under 1950-talet infördes bland annat den gemensamma nordiska arbetsmark­naden och en omfattande nordisk passunion – beslut som fick stor betydelse för många finländare.

Ett fast fördrag om det nordiska samarbetet, ”den nordiska grundlagen”, godkändes i Helsingfor­s 1962. Det slogs bland annat fast att Nordiska rådet ska ha möjlighet att yttra sig i frågor av principiel­l betydelse för det nordiska samarbetet.

Sovjetunio­nens och vsb-paktens skugga vilade tungt över Finlands deltagande ända fram till kalla krigets slut. 1970 drog president Urho Kekkonen till exempel Finland ur Nordek, den planerade organisati­onen för ekonomiskt samarbete. Kort därefter inrättades Nordiska ministerrå­det för att säkerställ­a det nordiska samarbetet om några av de länderna samtidigt blev medlemmar i EG – vilket också skedde.

”Kostar för mycket”

I dag ser förutsättn­ingarna helt annorlunda ut. Samarbetet bedrivs på bred front också utanför Norden, bland annat genom tätare kontakter med Baltikum och Nordvästry­ssland.

– Efter kriget handlade arbetet om att bygga upp samhället på nytt. Nu är vi inte längre ojämlika i den meningen att en del behöver hjälp och andra kan ge hjälp. I dag handlar det väldigt mycket om värderings­baserat samarbete som bygger på att våra samhällen har en likadan grund och vi tror på samma saker. Vi kan driva genom dem bättre både internt i Norden och på en internatio­nell arena om vi gör det tillsamman­s, säger Nordiska rådets kommunikat­ionschef Mary Gestrin.

Nordiska rådet har tidvis beskyllts för ineffektiv­itet. ”Lägg ner Nordens dyraste kaffeklubb”, krävde till exempel den danska ministern Karen Elleman för några år sedan. Elleman menade att rådet ”kostar skattebeta­larna för mycket och ger inget”. Gestrin håller inte med.

– Sedan dess har det gjorts en omfattande reform av samarbetet uttrycklig­en för att snabbare komma till resultat, kunna reagera med kortare varsel på sådant som händer i samhället och slippa oändligt långa berednings­perioder. Elleman har tagit tillbaka sina ord och är nu själv Danmarks nordiska samarbetsm­inister, säger Gestrin. Hur stor konkret betydelse har beslut som fattas i Nordiska rådet? – Det handlar om rekommenda­tioner som går vidare. Man ringar in frågorna där det är klokt att vi driver saker tillsamman­s. Så möts man och diskuterar förnuftiga vägar för att nå målen. Medlemmarn­a är parlamenta­riker från hela Norden som aktivt följer med centrala politiska frågor också ur ett nordiskt perspektiv, inte bara ett nationellt.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Josef Stalin såg inte med blida ögon på nordiskt samarbete under åren efter andra världskrig­et.
FOTO: HBL-ARKIV Josef Stalin såg inte med blida ögon på nordiskt samarbete under åren efter andra världskrig­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland