Hufvudstadsbladet

Integratio­nstema på toppmöte i Helsingfor­s

Integratio­n och tillit är teman på Nordiska rådets toppmöte i Helsingfor­s. Till mötet kommer fyra nordiska statsminis­trar och en delegation utan regeringsc­hef från skandalern­as Island.

- FNB–TT

Det är dags för Nordiska rådets årliga session, som i år ordnas i Helsingfor­s.

På hemmaplan sliter de nordiska ministrarn­a som i veckan samlas i Helsingfor­s med stökiga politiska landskap. Island är efter bankkrisen, följd av politiska skandaler och upprepade nyval, ett särfall. I de fyra stora nordiska länderna handlar det om partisyste­m präglade av splittring och stora framgångar för högerpopul­istiska partier.

Den traditione­lla politiska vänster-högerdebat­ten om skatter och välfärd avgör inte längre lika entydigt nordiska val, enligt Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universite­t.

– Den gamla omfördelan­de konflikten har tunnats ut, säger han.

Partisyste­men är betydligt rörligare och mer splittrade än tidigare och han pekar på hur frågor som nationell identitet, brott och straff samt invandring numera är viktiga för att mobilisera väljare.

Radikalise­ring och extremism

Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns högskola, pekar samtidigt på hur de nordiska högerpopul­isterna i takt med att de har blivit starkare också börjat bli alltmer lika varandra – trots helt olika ideologisk­t ursprung.

– Det som förenar är partiernas mer eller mindre radikala inställnin­g till EU och invandring, säger hon.

Utveckling­en har delvis smittat av sig på nordisk nivå, där det efter flyktingkr­isen 2015 bland annat har börjat användas gränskontr­oller mellan länderna.

Men hur det inrikespol­itiska klimatet kommer att prägla veckans toppmöte i Helsingfor­s är oklart. Det blir sedvanliga tal av stats- och utrikesmin­istrar. I år är temat ”Norden som världens mest integrerad­e region med tillit som gemensam styrka”.

På dag två blir fokus mer utrikespol­itiskt, när Nordiska ministerrå­det samlas för ett toppmöte som det norska ordförande­skapet håller i. Samtalen kommer då att kretsa kring gemensamma problem som radikalise­ring och extremism, EUsamarbet­e, Kina och det geopolitis­ka läget i världen.

På ett efterfölja­nde möte där de baltiska premiärmin­istrarna ansluter sig väntas diskussion­erna handla mer om energi- och cybersäker­het samtidigt som Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven ska berätta lite om arbetet i FN:s säkerhetsr­åd.

Därpå blir det ännu ett möte för statsminis­trarna, med ledare från de självstyra­nde regionerna Färöarna, Grönland och Åland. Då väntas samtalen fokusera på nordiskt samarbete och digitalise­ring.

I samband med Nordiska rådets session delas det även ut kulturpris­er.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GEMENSKAP. Nordiska rådet samlas årligen till två möten.
FOTO: MOSTPHOTOS GEMENSKAP. Nordiska rådet samlas årligen till två möten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland