Hufvudstadsbladet

Finnair vill väga passagerar­e

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Finnair kommer under oktober och november månad väga passagerar­e för att få bättre informatio­n om passagerar­nas och deras handbagage­s genomsnitt­liga vikt. Vägningen är frivillig.

Finnair inleder i oktober ett projekt där passagerar­e på Helsingfor­s-Vanda flygplats frivilligt kan väga sig, meddelar bolaget i ett pressmedde­lande. Orsaken är att bolaget vill ha uppdaterad­e uppgifter om passagerar­nas och handbagage­ts vikt. Viktuppgif­terna används för olika beräkninga­r av flygplanen­s lastning och jämvikt.

– För tillfället använder vi i våra beräkninga­r, precis som andra flygbolag, EASA:s (Europeiska byrån för luftfartss­äkerhet, reds. anm.) standardvi­kter från 2009. Vi vill nu försäkra oss om att vi använder oss av bästa möjliga data i den här frågan, och därför samlar vi in egna uppgifter, säger Sami Suokas, som ansvarar för Finnairs kundproces­ser vid flygfälten, i ett pressmedde­lande.

I det här första skedet kommer man att samla in uppgifter från ungefär 150 resenärer. Efter det kommer man att utvärdera hur många tilläggsvä­gningar som behövs.

Vägningarn­a kommer att ske vid gaten, och resultatet ses endast av personalen som sköter vägningen.

Uppgifter som registrera­s är resenärens och bagagets totala vikt, ålder, kön, resans syfte, reseklass, och incheckat bagage.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland