Hufvudstadsbladet

Mutmisstän­kt bestrider att han favorisera­t byggfirmor

– Jag har aldrig favorisera­t någon, och aldrig haft för avsikt att favorisera någon. Ingen har heller förorsakat­s skada, sade den tidigare fastighets­chefen på HOK-Elanto, Jari Leivo, när han hördes i Helsingfor­s tingsrätt i går.

- FNB

Jari Leivo sade att han utnyttjat sina kontakter när han letat efter sponsorer för sina döttrars ridsport, men han bestrider att han gjort något olagligt. Han anser att man har vänt upp och ner på det hela.

Leivo misstänks för att ha tagit emot mutor på omkring 800 000 euro av bland annat byggfirmor för att gynna dem i sitt arbete under 2005–2012. Det hörde till hans uppgifter att till exempel låta planera och bygga nya affärstomt­er.

Den ovanligt omfattande muthärvan gäller bland annat om arbetsgiva­ren kände till sponsringe­n och om Leivo favorisera­de eller hade möjlighet eller avsikt att favorisera HOKElantos samarbetsp­artner.

Leivo säger att alla byggprojek­t konkurrens­utsattes normalt och att beskyllnin­gen om favoriseri­ng inte passar in i bilden.

Han hänvisade också till att sponsorern­a gavs synlighet.

– Om jag hade haft något att dölja skulle jag verkligen inte ha agerat på det sättet.

Leivo: Arbetsgiva­ren visste

Leivo säger att till exempel HOKElantos tidigare vd Arto Hiltunen medverkade i värvningen av sponsorer.

– Han visste i det inledande skede vilka firmor som var med el ler vilka summor det handlade om. Han har också bekräftat efteråt i flera samtal att han kände till sponsringe­n, sade Leivo.

Leivo sade vidare att också den nuvarande vd:n Matti Niemi kände till, eller lät åtminstone förstå att han visste om den. Även HOKElanto deltog med sponsorpen­gar.

Leivo anser att arbetsgiva­ren gett åtminstone sitt tysta medgivande till sponsringe­n, vilket enligt försvaret gör att gärningen inte är straffbar.

Niemi kritiserad­e Leivos agerande kraftigt i förra veckan och bestred då bestämt att han skulle ha känt till den sponsring som beskrivs i åtalet. Han fördömde den också starkt,

HOKElanto eller Niemi är inte åtalade i muthärvan.

❞ Om jag hade haft något att dölja skulle jag verkligen inte ha agerat på det sättet. Jari Leivo

Pengarna gick till tävlingsri­tt

Alla sponsorint­äkter gick till att täcka utgifterna för döttrarna Leivos ridsport.

– Inte en enda euro har kommit in på kontot, alla sponsorpen­gar har tagits ut mot erlagda tävlingsoc­h träningsut­gifter, sade Leivo.

Leivo sade att tävlandet kostade kring 40 000–50 000 euro per år.

– En vanlig familj kan inte utö va den här sporten utan sponsorer.

Sammanlagt 13 personer åtalas för att ha mutat Leivo, av vilka fem personer för grovt mutbrott. Dessutom kräver åklagaren samfundsbö­ter för fyra företag. Alla åtalade bestrider åtalen.

 ?? AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI ?? Jari Leivo, ex-fastighets­chef vid HOK-Elanto, säger att arbetsgiva­ren gett åtminstone sitt tysta medgivande till sponsringe­n, vilket enligt försvaret gör att gärningen inte är straffbar.
AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI Jari Leivo, ex-fastighets­chef vid HOK-Elanto, säger att arbetsgiva­ren gett åtminstone sitt tysta medgivande till sponsringe­n, vilket enligt försvaret gör att gärningen inte är straffbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland