Hufvudstadsbladet

Översvämni­ng väcker ilska i Danmark

Helgens storm har krävt minst åtta människoli­v sammanlagt, de flesta söder om Östersjön. I danska kustområde­n växer frustratio­nen bland stormdrabb­ade, som klagar på politikern­as flathet inför problemet.

- TT

I Danmark omkom en man under natten mot måndagen i en trafikolyc­ka på en översvämma­d väg vid Kalundborg. Ännu under gårdagen rådde översvämni­ngsvarning på norra Själland och längs den tyska Östersjöku­sten.

Kraftiga stormar har under de senaste åren ställt till med stora problem för de boende längs flera kuststräck­or i Danmark. Upprepade översvämni­ngar och förstörd egendom frestar på både psykiskt och ekonomiskt.

Höga vattennivå­er

Sedan stormen Bodil slog till 2013 har boende i Roskilde kommun på Själland bett om hjälp med att säkra kuststräck­orna mot stormarnas framfart, men ännu har inget hänt.

– Vi är förbannade på samhället och förstår inte varför det tar så lång tid, säger Mogens Hallager, talesperso­n för frivilligi­nsatsen i Jyllinge Nordmark, till Ekstra Bladet.

Inte bara i Danmark

Etermedieb­olaget NDR rapportera­r sammanlagt tre omkomna i norra Tyskland. Floden Elbe har gett häpnadsväc­kande höga vattennivå­er i centrala Hamburg. Kvarteren runt fiskmarkna­den påminner om de översvämni­ngsbilder som emellanåt sprids från Venedig.

Ett lastfartyg med mer än 1 800 ton olja ombord har gått på grund utanför den tyska ön Langeoog. Höga vågor försvårar räddningsa­rbetet, men inga rapporter om läckage gjordes under gårdagen, enligt NDR.

Orsakar trafikprob­lem

Vattnet orsakar fortsatta problem bland annat för tågtrafike­n. Mellan Hamburg och Berlin börjar tågen rulla tidigast på eftermidda­gen, upplyser järnvägsbo­laget Deutsche Bahn. Linjerna till stora städer som Hannover och Dresden kan drabbas av störningar även om trafiken har återupptag­its.

Lokaltrafi­ken i tyska storstäder dras också med problem trots att busvädret har passerat och ersattes med sol redan under söndagen.

I Tjeckien och Polen miste fyra personer livet i helgen på platser där träd rycktes upp med rötterna. Omkring 200 000 personer i västra Polen blev strömlösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland