Hufvudstadsbladet

Risk för schism Belgien-Spanien

Den katalanska regeringen­s exil i Bryssel hotar de belgiskspa­nska relationer­na. Dessutom splittrar frågan den belgiska regeringen.

- Stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Tongivande fransksprå­kiga dagstidnin­gen Le Soir varnar för att hysandet av de katalanska ledarna kan leda till allvarliga diplomatis­ka spänningar med Spanien.

Den flamiska tidningen De Standaard skriver att den avsatta katalanska ledaren Carles Puigdemont kan anhålla om asyl också i många andra EU-länder.

Tidningen bedömer att hans chanser till skydd i Belgien är små.

Under fjolåret anhöll 425 EUmedborga­re om asyl i andra EU-länder, av vilka 50 i Belgien. Men ingen beviljades asyl i landet. Flyktingko­mmissionär Dirk Van den Bulck uppger att han inte minns ett enda fall då någon EU-medborgare beviljats asyl i Belgien under de senaste tio åren. Chanserna för Puigdemont är därför små.

Belgiska sakkunniga var på måndagen eniga om att en eventuell asyl måste bygga på mycket allvarliga kränkninga­r av den sökandes mänskliga rättighete­r.

Puigdemont borde bland annat kunna bevisa att det straff han hotas av är oproportio­nerligt och att hans grundlägga­nde rättighete­r och frihet kränks eller att han inte erbjuds en rättvis rättegång.

Dessutom är den belgiska premiärmin­istern Charles Michel missnöjd med att hans invandrarm­inister gett ett obetänksam­t löfte åt Puigdemont.

 ??  ??
 ??  ?? LUGNT. Roendet och hopandet om Katalonien­s självständ­ighet tog en ny vändning på måndagen. Bilden från dammen invid parlamente­t några timmar efter regeringsm­edlemmarna­s flykt.
LUGNT. Roendet och hopandet om Katalonien­s självständ­ighet tog en ny vändning på måndagen. Bilden från dammen invid parlamente­t några timmar efter regeringsm­edlemmarna­s flykt.
 ?? FOTO: QUIQUE GARCIA ?? HOTAS AV åTAL. Carme Forcadell, det katalanska parlamente­ts talman, lämnade sitt kontor vid arbetsdage­ns slut i går. Hon är en av de medlemmar av det katalanska styret som riskerar åtal.
FOTO: QUIQUE GARCIA HOTAS AV åTAL. Carme Forcadell, det katalanska parlamente­ts talman, lämnade sitt kontor vid arbetsdage­ns slut i går. Hon är en av de medlemmar av det katalanska styret som riskerar åtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland