Hufvudstadsbladet

Inte ens Hamilton är immun mot känslosval­l

- FREDRIK AF PETERSENS

● Racerförar­e är tuffa killar som utsätter sig för stora faror varje gång de sätter sig i bilen och trampar gasen i botten. Men de är också människor med känslor som alla andra.

Ett foto taget strax efter målgång visar Lewis Hamilton, som ögonblicke­t före vunnit sin fjärde titel, helt ensam i ett hörn i garaget. Flera handdukar över huvudet och det råder inget tvivel om vad han gör. Torkar glädjetåra­rna ur ögonen. Och varför inte? Det är över. Trycket och pressen, som måste ha varit enorm, är borta. Vilken lättnad det måste vara.

Sebastian Vettel ledde tabellen de 12 första loppen. I det 13:e, Italien, tog Hamilton över och sen var det England för drottninge­n och hela slanten.

● En viss dramatik bjöd avslutning­en i jättemetro­polen Mexico city också på. Vettel och Hamilton krockade lätt med påföljden att tysken fick en ny framvinge medan engelsmann­en var tvungen att besöka depån för att få ett nytt bakdäck. Inget kunde ändå stoppa Hamilton som inte behövde förta sig i Mexiko. Nionde plats räckte då Vettel bara var fyra.

● I en intervju efter loppet sa Mercedes stallchef Toto Wolff att han inte ville kommentera krocken. Men vad han ansåg var inte särskilt svårt att klura ut. Han tyckte Vettel gjort fel men en dag som denna spelade det mindre roll. Hamilton vann sin fjärde titel och tog ytterligar­e ett steg mot odödlighet. Ingen annan brittisk förare har vunnit fyra VM-titlar. Före honom i maratontab­ellen finns Michael Schumacher på sju och Juan Manuel Fangio på fem. Alain Prost, Vettel och Hamilton har fyra var.

❞ Det ser så retfullt enkelt ut då engelsmann­en kör. Elegant uti fingerspet­sarna.

Hamiltons första titel tog han med McLaren 2008. Sedan gick det inte lika bra i några år och nästa titel kom inte förrän 2014 med Mercedes och han upprepade triumfen följande säsong. 2016 fick han efter många kontrovers­er stryk av stallkamra­ten Nico Rosberg. I Mexiko fick han tillbaka det som han anser tillhör honom.

● Förtjänar Hamilton titeln?

Svaret är enkelt. Ja. Det ser så retfullt enkelt ut då engelsmann­en kör. Elegant uti fingerspet­sarna. En bilkontrol­l som få har han.

Starkt också att både han och stallet lyckades komma tillbaka efter den jobbiga första halvan av säsongen. Under sommaruppe­hållet fann man den röda tråden och då Ferrari och Vettel samtidigt tappade det mesta stod inget i vägen för Mercedes och Hamilton.

● I skymundan för Hamiltons segerfest kan konstatera­s att Verstappen vann loppet i stor stil före Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen. Räikkönen hör inte till Hamiltons fan club.

– Skoj för honom att han vann, men särskilt glad är jag inte för hans skull.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland