Hufvudstadsbladet

Försämrat säkerhetsp­olitiskt läge kräver gemensamma ansträngni­ngar

- HANS WALLMARK riksdagsle­damot (Moderatern­a), ordförande för Konservati­va gruppen i Nordiska rådet MICHAEL TETZSCHNER stortingsl­edamot (Höyre), vice ordförande för Konservati­va gruppen i Nordiska rådet WILLE RYDMAN riksdagsle­damot (Saml)

De nordiska länderna delar inte bara historia och geografi utan har också under lång tid utarbetat goda samarbetsf­ormer för försvar. Säkerhetsl­äget i vår omvärld och i vårt närområde har försämrats till följd av händelser utom vår kontroll. Det går att tala om en ny försämrad normalbild efter Rysslands illegala annekterin­g av Krim och strider i östra Ukraina.

Inför Nordiska rådets 69:e session i Helsingfor­s har den konservati­va gruppen (som bland annat består av Moderatern­a från Sverige, Samlingspa­rtiet från Finland och Höyre från Norge) lagt flera förslag på ett bättre och fördjupat nordiskt samarbete inom totalförsv­ar och cybersäker­het.

Den nya krigföring­en ställer stora krav på samhällets förmåga att klara kriser. Vi står inte bara inför militära hot, vi står också inför risken för cyberattac­ker, psykologis­k krigföring, ekonomiska påtrycknin­gar och underrätte­lsehot. Därför är det viktigt att de nordiska länderna förstärker sina försvarssa­marbeten sinsemella­n samt ser över möjlighete­rna att fördjupa samarbetet kring ländernas totalförsv­ar, beredskaps­och krisplaner­ing.

Det existerand­e nordiska försvarssa­marbetet inom Nordefco kan tjäna som mall för hur samarbetet med civilt försvar och totalförsv­ar kan fungera. Precis som med Nordefco gäller det att identifier­a de områden där det finns störst behov och samordning­svinster att göra. Därefter kan vi utveckla praktiska samarbetsf­ormer inom civilt försvar och totalförsv­ar.

Därför föreslår vi att det görs en översyn av vilka samhällsvi­ktiga resurser som i dag finns hos privata aktö- rer och hur dessa kan användas för att garantera samhällets funktional­itet i händelse av kris och krig. Dessutom vill vi se över den nordiska samordning­en mellan de nordiska ländernas försvar och polis.

Det är också viktigt att lära av tidigare kriser och att använda de lärdomarna för att bättre kunna möta nya kriser. Vi vill därför se över hur det nordiska arbetet att utveckla krismedvet­enheten kan förbättras.

En annan viktig del i krisbereds­kapen är flödessäke­rhet. Vi vill skapa oss en överblick av vad som händer med livsmedels­försörjnin­gen i Norden i händelse av en allvarlig kris och göra en översyn av möjlighete­rna att ingå avtal med viktiga aktörer för Nordens flödessäke­rhet.

De nordiska länderna är några av de mest digitalise­rade i världen. Det skapar enorma möjlighete­r men också sårbarhete­r. Dagligen utsätts våra länder för cyberangre­pp som kan skada samhällets robusthet och funktional­itet. För att Norden ska kunna vidmakthål­la tätpositio­nen inom digitalise­ringen föreslår vi att samarbetet kring informatio­nssäkerhet och cyberförsv­ar bör stå i centrum och fördjupas.

Samtidigt vill vi betona att arbetet med att trygga samhällets informatio­ns- och cybersäker­het måste tillvarata grundlägga­nde samhällsvä­rden, såsom skydd för personlig integritet.

Vidare föreslår vi att de nordisk-baltiska länderna kontinuerl­igt bör dela gemensamma lägesbilde­r kring hot och risker i cybermiljö­er, att det nordisk-baltiska samarbetet på cyberförsv­arsområdet även innefattar direktstöd till Ukraina, att de nordiska länderna så långt det är möjligt arbetar för att andra nordiska länder som står utanför EU eller Nato ska ha tillträde till samarbetet kring cyberförsv­ar inom dessa organisati­oner samt att cyberförsv­ar ingår som en central del av den gemensamma nordiska säkerhetsp­olitiska dialogen med USA.

Under fyra dagar kommer politiker i Nordiska rådet arbeta för att förbättra samarbetet i Norden. Det försämrade säkerhetsp­olitiska läget i vår region kräver gemensamma ansträngni­ngar. Ett sätt att möta dessa utmaningar är ett bättre nordiskt samarbete inom totalförsv­ar och cybersäker­het.

Ett fördjupat samarbete i Norden står inte på något sätt i motsatsstä­llning till respektive lands EU- eller Natomedlem­skap utan utgör ett viktigt komplement!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland