Hufvudstadsbladet

Beslutsfat­tarna flyr ansvaret

- FREDRIK SERLACHIUS Grankulla

PLANKORSNI­NGAR Hur kan en person i högsta beslutsfat­tande position i kommunikat­ionsoch trafikfråg­or så fullständi­gt undandra sig ansvaret för den tragiska olyckan mellan en rälsbuss och ett militärfor­don, där tre beväringar miste livet och många fler fick skador för livet. Vår trafikmini­ster Anne Berners (C) svar på frågan vad det var som gått snett lämnar mycket övrigt att önska. Vår minister undvek med pokeransik­te ansvaret genom att skylla på den dyra process det skulle innebära att slopa enplanskor­sningarna, som visat sig under åren ha skördat alltför många offer.

Så lätt går det ändå inte att

slippa ansvaret, för realiteten är den att ”sedan hedenhös” har enkla plankorsni­ngar med billiga medel utgjort trygga överfartss­tällen. Rött blinkande ljus och nedfällda bommar är enkla effektiva billiga lösningar med vilka man med största sannolikhe­t skulle ha undvikit denna tragiska olycka. Jag frågar mig vem som kör sitt fordon över ett tågspår mot rött blinkande ljus eller nedfälld bom, jo personer som vill ta sitt eget liv eller befinner sig i kraftigt berusat tillstånd. Då har föraren sig själv att skylla, men i detta fall bör våra beslutsfat­tare ha kurage att medge att ansvaret ligger på dem.

Obevakade enplanskor­sningar har i åratal funnits och regelbunde­t skördat människoli­v, men ingenting har gjorts. Anne Berner skyller

på ekonomiska orsaker, men med den undanflykt­en kommer man bara runt kröken, där nästa tåg kommer farande mot den obevakade korsningen och nästa dödskollis­ion är ett faktum. Men när offren blir tillräckli­gt många och skördar unga liv inom landets försvar är tiden mogen för landets regering att vakna och ta sitt fulla ansvar för det skedda. Man försöker ge skulden åt de obevakade enplansöve­rgångarna, och den ekonomiskt tunga processen att slopa dem.

Men – vem är ansvarig för dessa obevakade övergångar om inte våra högsta beslutsfat­tare. Var finns det bondförnuf­t hos våra beslutsfat­tare som för länge sedan borde ha insett att skillnaden mellan en dödsfälla och en säker överfart vid enplanskor­sningar är blinkande rött ljus och nedfällda bommar vid annalkande tåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland