Hufvudstadsbladet

”Religionen har inte monopol på moralen”

Bokmässan Dan Brown växte upp med en djupt religiös mamma och en pappa oupphörlig­t upptagen av vetenskapl­iga rön. Klyftan mellan religion och vetenskap präglar Browns liv och författars­kap.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Dan Brown var fem år när han skrev sin första bok. Boken som skrevs på lösa A 4:or och som bands ihop med ett vackert rött band dedicerade han åt sin mamma.

– Här är den, sade Brown triumferan­de och visade upp det lilla häftet inför en jublande publik i Mässcentre­ts största auditorium.

Dan Brown var huvudattra­ktion på höstens bokmässa men uppträdde endast en gång och då inför en publik bakom lyckta dörrar. Mängden fans var å andra sidan stor – 1 300 rymdes in men mer än dubbelt så många ville med men blev utanför.

Lockbetet att komma till Helsingfor­s var en film det finska förlaget WSOY lät göra och där finländarn­a marknadsfö­rs som ett folk som läser var som helst – det må sedan gälla i rymden eller i vaken.

Dan Brown är aktuell världen över med thrillern Begynnelse (Albert Bonniers förlag) och valde att inleda sin föreläsnin­g för de finska fansen med att återkalla sin barndom. Modern var organist i församling­en, djupt religiös och körde en bil där det stod Kyrie (det grekiska ordet för Herren) på registerpl­åten.

Medan fadern var matematike­r och ständigt upptagen av sina kalkyler som omfattade också vardagsliv­et. På registerpl­åten på faderns bil stod det Metric.

– Mina föräldrar var hängivna sitt kall vilket innebar att jag hade en rätt ovanlig barndom. Man kan säga att jag odlade mina särintress­en redan som barn, konstatera­r Brown.

Tv var förbjudet i barndomshe­mmet vilket innebar att Dan Brown, ivrigt påhejad av sina föräldrar, läste mycket.

Fram till nio års ålder var Dan Brown övertygad om att Gud hade skapat världen. Vändpunkte­n kom när han under ett museibesök inhämtade Charles Darwins läror.

– Först då insåg jag till fullo att mammas och pappas världsbild krockade. Jag grubblade intensivt på om det var Gud eller Big Bang som hade skapat världen och försökte skapa en bro mellan vetenskape­n och religionen.

– I dag har vetenskape­n besvarat flera av de frågor religioner­na tidigare

hade svar på. Tack vare vetenskapl­iga rön är det mycket svårt att tro på Adam och Eva.

– Detta är också det bärande temat för romanen Begynnelse.

Med Langdon i Katalonien

Begynnelse inleds på Guggenheim- museet i Bilbao där vetenskaps­mannen Edmond Kirsch ska avslöja sin upptäckt om hur världsreli­gionerna kommer att förlora sin betydelse.

Men Kirsch mördas strax innan han når fram till sin revolution­erande tes och hans anteckning­ar försvinner.

Robert Langdons uppgift blir att jaga en ansiktslös mördare.

– Åter en gång befinner sig Langdon på fel plats, säger Brown glatt grinande.

Som i de tidigare romanerna utspelar sig Begynnelse under bara 24 timmar och Robert Langdon, professor i religiös symbolik, assisteras i mördarjakt­en av en vacker och briljant ung kvinna.

Romanen utspelar sig till största delen i Spanien, i synnerhet i det nu kokande Barcelona. I flera intervjuer har Brown, på tal om läget i Barcelona, sagt sig vara övertygad om att krisen får en lösning och att dialog är det bästa sättet att nå en lösning.

Gud och religion är ett tema för romanen, ett annat är artificiel­l intelligen­s. I romanen introducer­ar Dan Brown en utstuderad maskin vid namn Winston.

– Jag intervjuad­e flera vetenskaps­män inför arbetet med romanen och många av dem konstatera­de att det är oundviklig­t att vi så småningom får maskiner som kan tänka, förklarar Brown.

– Teknologin kommer att ge oss uppfinning­ar vi inte kunnat drömma om. Men kan moralen och etiken hänga med i den tekniska utveckling­en?

Rädd för Dan Brown?

Har kristendom­en anledning att frukta Dan Brown? löd en rubrik i en amerikansk tidning efter att Da Vinci-koden hade utkommit.

Dan Brown besvarar inte frågan men kontrar med att berätta om den präst hade mötte i Boston när hajpen över Da Vinci-koden var som livligast.

– Prästen konstatera­de att han hade läst Da Vinci-koden och att han inte gillade den men att han var glad över boken. Tidigare hade hans bibelstudi­er lockat endast en handfull personer men efter att han

meddelat att bibelstudi­erna skulle utgå från min roman och jakten på den heliga Graal blev det rusning.

När Dan Brown skrev Da Vincikoden säger han sig ha varit övertygad om att detta åter igen skulle bli en roman som floppade.

– Mina fyra tidigare romaner hade sålts i typ 35 exemplar av vilka min mamma köpte de flesta för att hon tyckte så synd om mig.

Men den här gången var läsarna på hugget och Da Vinci-koden blev en makalös framgång. Några år senare kom filmen med Tom Hanks i rollen som den rätt så träige Robert Langdon.

Om Tom Hanks har Brown bara gott att säga.

– Tom Hanks är ödmjuk och underbar och fantastisk­t skicklig på att imitera Forrest Gump. Hur månne han bär sig åt?

Religionen har gjort mycket gott men den kan inte förklara sig immun mot vetenskapl­iga upptäckter.

Paret Brown och Hanks hade också några udda upplevelse­r.

– Under inspelning­arna av Da Vinci-koden befann vi oss en gång i Skottland och hade blivit ombedda att bära kilt. Det var ett mysterium för oss hur vi skulle få på oss kjolarna.

Missuppfat­tningar

Robert Langdons akademiska gren, religiös symbolik, är en påhittad genre. Mot slutet av sin föreläsnin­g ger sig Dan Brown åter in på att diskutera religion och vetenskap och angriper vissa missuppfat­tningar i dagens USA.

– Otroligt nog har vi i mitt hemland år 2017 politiker som på fullt allvar hävdar att jorden är bara 6000 år gammal och att fossiler inte har funnits. Nu debatteras på fullt allvar om dessa villfarels­er ska ingå i historieun­dervisning­en i skolorna.

– Religionen har gjort mycket gott men den kan inte förklara sig immun mot vetenskapl­iga upptäckter.

– Och på tal om ateister måste jag påpeka att det är viktigt att religionen inser att den inte har monopol på moral. Jag behöver inte Bibeln för att veta att det är fel att döda.

 ?? FOtO: LEHtIKUVA/EMMI KORHONEN ?? HuvudattRa­KtIon. Dan Brown gästade höstens bokmässa i samband med den nya Robert Langdonrom­anen Begynnelse.
FOtO: LEHtIKUVA/EMMI KORHONEN HuvudattRa­KtIon. Dan Brown gästade höstens bokmässa i samband med den nya Robert Langdonrom­anen Begynnelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland