Hufvudstadsbladet

Vi hade tur som hade Ove

- MIKAEL SANNER

● Det brukar sägas att ingen kan vara så elaka mot varandra som barn. Visst kan de vara elaka, men det kan vuxna också. Det brukar hävdas att många av de som mobbar själva har varit utsatta för mobbning. Men det är inte säkert, det finns nog alla sorter. Det finns de som påstår att på grund av sociala medier är mobbningen mer utspridd än någonsin och mer dold för vuxenvärld­en.

Jag minns min klass i grundskola­n. Där fanns den självklare ledaren, där fanns mellanchef­erna och där fanns stormtrupp­erna. Sedan en rätt stor grupp av kreti och pleti, dit jag själv hörde, som utifrån olika egenskaper blev retade.

Det pratades aldrig om mobbning i skolan på min tid. Inte som i dag. Därför var det nog ren tur att Ove, som var vår självklare ledare, hade ett slags intuitiv förmåga att aldrig låta det gå för långt med retandet. När han såg att någon började tycka att det var för jobbigt tog han i med hårdhandsk­arna och såg till att den eleven lämnades i fred.

Tack vare sin självklara auktoritet var det ingen som ifrågasatt­e det. En och annan kanske till och med tyckte att det var skönt att det blev okay att sluta att reta den stackare, som man nog led lite med i tysthet.

Vi hade tur som hade Ove. Alla hade inte det, vilket ledde till mycket värre följder för de utsatta eleverna i andra klasser.

I dag pratas det om mobbning på ett helt annat sätt, det finns en ny medvetenhe­t. Samtidigt har jag gått från att vara ett potentiell­t mobboffer till att ha barn i skolåldern som riskerar att mobbas (eller mobba!) och framför allt har jag fått en ökad medvetenhe­t utifrån deras deltagande på sociala medier.

Jag vet verkligen inte allt som utspelas där, men en viss inblick har jag fått och ibland blir jag skrämd av den ton och den hänsynslös­het som råder.

Men inget ont som inte för något gott med sig. Det finns alltid de som tycker som du på sociala medier och ibland kan det vara lättare att våga sätta sig upp mot mobbarna när de inte är fysiskt närvarande. Det är flera som vågar göra det!

Och möter ni någon man som är ute och styr och ställer på sociala medier, som försöker hålla de värsta mobbarna i schack? Ja, då är det säkert Ove!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland