Hufvudstadsbladet

En liten serie om gemenskap

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ En ung man som sitter och spelar dataspel dagarna i ända, det handlar den finska webbserien Nörtti: DragonSlay­er666 om. Mamma får till sist nog och slänger datorn i backen vilket blir ett incitament för DragonSlay­er666 (Samuel Kujala), som den unge mannen kallar sig på nätet, att bege sig ut i världen och knyta kontakter med riktiga människor för att kunna fortsätta med sin hobby.

Siktet är nämligen ställt på en stor spelturner­ing i Jönköping och för att kunna delta där behövs ett lag.

Bakom Dragonslay­er666-karaktären står Aleksi Delikouras som studerar filmregi vid Aaltounive­rsitetet. Dragonslay­er666 såg dagens ljus redan 2007 då den då sjuttonåri­ge Delikouras gjorde ett skolarbete om spelberoen­de som han lade ut på Youtube. Där blev kortfilmer­na ett fenomen med upp till 800 000 visningar.

Sedan 2009 är det också en Finlandia junior-nominerad bokserie. Följande steg var tänkt att bli en film, men en webbserie visade sig att vara ett lämpligare format. Och det är alltså den serien som nu redan kan ses på Arenan i åtta delar, och som visas i tv i helgen som fyrdelad komediseri­e.

Det är fråga om en budgetprod­uktion som till sin genre är en feelgoodig dramakomed­i vars styrka är charmen, hjärtat och framför allt en finurlig humor som ständigt glimtar till och fungerar. Här finns också ett budskap insmuget om vikten av samarbete och gemenskap, att vänner i det verkliga livet behövs. Samtidigt är serien inget fördömande av spellivsst­ilen; dess poäng blir att båda världarna faktiskt går att kombinera.

Delikouras berättar med lätt och smidig hand, och känner genrekonve­ntionerna. Här finns en mångfald genom att alla i kom- pisgänget inte är vita finländare, och även en flicka inkvoteras i den övervägand­e manliga spelmiljön. Ändå är det en annan flicka som blir huvudperso­nens kärleksint­resse – och här följer serien konvention­erna då det än en gång är en självsäker, populär flicka som ser något intressant i en inbunden och faktiskt också rätt aggressiv nörd och lockar honom ur sitt skal. Yle Arenan, Yle TV2 lördag 21.00, repris söndag 14.00

 ?? FOTO: YLE ?? NöRDGäNG. Eino Manner, Cedric Ingram, Samuel Kujala och Linnea Leino ses i rollerna i webbserien om dataspelar­e.
FOTO: YLE NöRDGäNG. Eino Manner, Cedric Ingram, Samuel Kujala och Linnea Leino ses i rollerna i webbserien om dataspelar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland