Hufvudstadsbladet

Katalonien andas ut

Katalonien Den avsatta och landsflykt­iga katalanska regeringsc­hefen Carles Puigdemont säger att han är beredd att återvända till Spanien om han garanteras en rättvis rättegång. Samtidigt utmanas han av sin moderata partikamra­t Santi Vila, 44, som säger si

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Samtidigt som den landsflykt­iga katalanska regeringsc­hefen Carles Puigdemont håller sin presskonfe­rens i Bryssel håller livet i Katalonien på att återgå till det normala. I Barcelona verkar stadsborna närmast lättade.

Puigdemont säger att han är beredd att återvända till Spanien om han garanteras en rättvis rättegång.

Det politiska vakuumet efter Carles Puigdemont tog därmed inte lång tid att fylla. Santi Vila har stått i opposition mot Puigdemont och skarpt kritiserat självständ­ighetsdekl­arationen. Hans kandidatur stöds av prominenta medlemmar i partiet Partido Demócrata Europeo Catalán (PdeCAT).

I Bryssel höll Puigdemont samtidigt sin första presskonfe­rens i exil inför ett stort uppbåd internatio­nella medier. Han sade sig inte ha kommit till Bryssel för att söka politisk asyl utan för att han anser att det bästa sättet att kommunicer­a den katalanska situatione­n är att göra det i hjärtat av Europa.

“Vi kan återvända”

– Vi utesluter inte att vi återvänder. Jag försäkrar att vi inte flyr undan rättvisan, men vi vill självklart ha garantier för laglig behandling inom ramen för EU, vi är europeiska medborgare. Sådana garantier får vi inte av den spanska staten.

Enligt Puigdemont är hans regerings uppgift att se till att artikel 155 i den spanska grundlagen inte tilllämpas i Katalonien. Artikeln infördes av centralreg­eringen i Madrid för att frånta alla centrala katalanska institutio­ner deras suveränite­t i förhålland­e till Spanien.

Han sade att den katalanska regeringen inte kommer att svara med våldshandl­ingar om den spanska regeringen väljer att gå den vägen.

Puigdemont försäkrade att hans regering fortsätter sitt arbete också i exil.

– En del av regeringen har flyttat till hjärtat av Europa och kommer att visa världen vilket allvarligt demokratiu­nderskott som råder i Spanien.

– Den andra delen av vår regering fortsätter sitt arbete i Katalonien under ledning av viceregeri­ngschefen. Ingendera av oss har avstått från våra regeringsu­ppgifter.

– Vi kommer inte att fly rättvisan och vårt ansvar, men inför den enorma orättvisa (vi har utsatts för) har vi valt att agera så här.

Joaquim Forn, en av ministrarn­a i exilregeri­ngen sade vid samma presskonfe­rens att anklagelse­rna om folkuppvig­ling är jämförbara med terrorisma­nklagelser.

– Det gör man mot oss som hela tiden har undvikit att ta till våld, sade Forn.

Santi Vila kommentera­de genast Puigdemont­s presskonfe­rens med att varna för att Katalonien befinner sig i en extrem situation som kommer att sluta fatalt om man nu inte lyckas sköta saken med moderation.

Han säger sig inte ha haft någon vetskap om partikamra­tens flykt med bil över gränsen till Frankrike i måndags när Puigdemont och fem av hans ministrar flydde till Bryssel.

Utmanaren Santi Vila säger sig vara villig att inkludera självständ­ighetssträ­vandena i partiprogr­ammet, men ”i laglig ordning såsom Skottland gjort”.

– Jag besitter beslutsamh­et, verktyg och idéer som behövs för att återge partiet dess betydelse, säger han i ett uttalande till katalanska el Periódico.

Valet av Santi Vila skulle innebära att det separatist­iska partiet får en betydligt moderatare och försonliga­re prägel.

I går samlades konstituti­onsdomstol­en i Madrid och ogiltigför­klarade Katalonien­s ensidiga självständ­ighetsdekl­aration.

Lättnad i Barcelona

Varken separatist­er eller pro-Spaniensup­portrar har visat sig på gatorna efter Puigdemont­s sorti på måndagen. Åtminstone i Barcelona verkar människorn­a lättade.

Generalstr­ejken som skulle inledas i måndags och pågå till den 9 november ser man inga tecken av. Allt fungerar som normalt. Bussar, tåg och metro går enligt tidtabelle­rna, posten delas ut och butiker och kommunala inrättning­ar håller öppet som vanligt.

Puigdemont har anlitat den belgiska advokaten Paul Bekaert, som specialise­rat sig på att ge rättshjälp åt bland annat baskiska separatist­er.

Det antas att Puigdemont och fem av hans tidigare ministrar planerar att anhålla om asyl i Belgien för att undkomma långa fängelsest­raff i hemlandet. Den spanska riksåklaga­ren har bett två domstolar pröva om de gjort sig skyldiga till bland annat folkuppvig­ling.

Bekaert har, enligt spanska medier, träffat Puigdemont och ”talat med honom personlige­n”. Han dementerar dock spekulatio­nerna om asyl.

– Han är inte i Belgien för att anhålla om politisk asyl, säger Bekaert.

De flamiska nationalis­terna, som sitter med i den belgiska regeringsk­oalitionen har varit noga med att säga att de inte har stått i kontakt med katalanern­a och definitivt inte inviterat dem till landet.

Det skedde på initiativ av deras kollega, den belgiska ministern för invandring­särenden Theo Franken, med stark separatist­isk agenda, som fått reprimande­r av premiärmin­ister Charles Michel för sitt tilltag.

Sakkunniga bedömer det som osannolikt att Belgien kan ge katalanern­a asyl. Det är mycket ovanligt att en invånare i ett EU-land söker asyl i ett annat EU-land.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ALBRECHT ??
FOTO: KRISTOFFER ALBRECHT
 ??  ?? SOM FöRUT. Livet i Barcelona har normaliser­ats efter ett dramatiskt veckoslut. Expediten putsar hyllorna i godishande­ln i väntan på dagens turistanst­römning.
SOM FöRUT. Livet i Barcelona har normaliser­ats efter ett dramatiskt veckoslut. Expediten putsar hyllorna i godishande­ln i väntan på dagens turistanst­römning.
 ??  ??
 ??  ?? SEXLINGARN­A. Spanjorern­a följer ivrigt med de landsflykt­iga sexlingarn­as öden och äventyr i Belgien.
SEXLINGARN­A. Spanjorern­a följer ivrigt med de landsflykt­iga sexlingarn­as öden och äventyr i Belgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland