Hufvudstadsbladet

OS-referat på svenska i radion

Efter en paus på åtta år blir det radiorefer­at från vinter-OS på svenska i Yle Radio Vega när Lejonens matcher direktsänd­s i sin helhet. Det blir också referat på svenska i den kommersiel­la gratiskana­len TV 5.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Vinter- OS i Sydkorea kan följas med i många kanaler på webben, teve och i radio. Herrlandsl­agets matcher i ishockey refereras direkt i Yle Radio Vega.

Yle skrev i fjol under ett avtal med Discovery, som köpte OS-rättighete­rna från 2018 till 2024. Avtalet innebär att en stor del av vinter-OS i Pyeongchan­g 2018 och sommar-OS i Tokyo 2020 sänds på Yles kanaler. Däremot sänds inte herrarnas O-Shockey på Yle. Lejonens matcher visas på gratiskana­len TV 5 och på digitala betalkanal­en Eurosport Player där samtliga herrarnas OS-hockeymatc­her visas. Julius Vauhkonen refererar alla Finlands matcher och medaljmatc­herna på svenska i gratiskana­len TV 5. Vauhkonen har erfarenhet av att referera bland annat backhoppni­ng på Eurosport i snart 10 år. Han kommer inte att referera på plats i Sydkorea utan i en studio i Danmark.

– Det är givetvis en stor ära för mig, även om jag i det här skedet inte kan säga mer om det praktiska eftersom det ännu är i planerings­stadiet. Men jag litar på att det kommer att lösa sig, säger Vauhkonen.

På finska refereras matcherna av JP Jalo och Oskari Saari. Som expertkomm­entatorer finns bland andra Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Antti Törmänen och Alpo Suhonen. Kaj Kunnas är reporter som följer med Lejonen på plats i Sydkorea.

– Min roll är att följa med Lejonen bakom kulisserna och snappa upp intressant­a nyheter om laget för tittarna. Däremot refererar jag inte på finska eller svenska, säger Kunnas.

Sändningar i radio

Yle sänder i teve de viktigaste finländska idrottsgre­narna i OS bortsett från herrarnas ishockey med svenskt referat. Bland annat damernas ishockey refereras av Anki Karhu. Sportsändn­ingarna i radio gör en formidabel comeback. Senast det var radiorefer­at på svenska på Yles kanaler från en stortävlin­g var OS i Peking 2008. Eftersom Yle har rättighete­r att sända herrarnas hockey i radio blir det också referat på svenska av Christoffe­r Herberts och Chriso Vuojärvi. Lejonens matcher och medaljmatc­herna sänds direkt och i sin helhet analogt på Yle Radio Vegas frekvenser och digitalt på nätet.

– Vi vet att Yle Radio Vega har många lyssnare dagtid. Det ska bli roligt att referera i radio igen efter en lång paus. OS-hockeyn är ju en intressant turnering också utan NHL-proffsen, säger Christoffe­r Herberts.

Tidskillna­den mellan Finland och Pyeongchan­g i Sydkorea är sex timmar. När klockan är 12.00 i Pyeongchan­g är den 06.00 i Finland.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ?? FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV ?? LEJONEN I OS. Oskar Osalas och de övriga Lejonens insatser i OS kan i teve följas på TV5, Eurosport Player och i radio på Yle Radio Vega.
FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV LEJONEN I OS. Oskar Osalas och de övriga Lejonens insatser i OS kan i teve följas på TV5, Eurosport Player och i radio på Yle Radio Vega.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland