Hufvudstadsbladet

”Varje vecka görs det undersökni­ngar i någon skola”

- FNB–HELLEVI RAITA

Problemen med inneluften är inte större i de svenska skolorna än i de finska, men inneluftsp­roblem är vanliga också i de finlandssv­enska skolorna, säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd FSL. Ungefär 200 av dem som svarade på OAJ:s och Åbo universite­ts enkät är medlemmar i FSL.

Christer Holmlund säger att problemet är stort i och med att man reagerar sent och gör så lite reparation­er till både antal och omfattning.

– Varje vecka ser man att det görs undersökni­ngar i någon skola. Det senaste exemplet i Österbotte­n är Oxhamns skola. Och även där problem konstatera­s tar det väldigt länge innan man gör något åt saken, säger Holmlund till FNB.

För små åtgärder

Många kommuner dröjer också med att göra undersökni­ngar. Det räcker inte med att en lärare får symtom utan problemet måste vara omfattande innan kommunen reagerar, säger Holmlund.

Han nämner Winellska skolan i Kyrkslätt som ett exempel där det varit en lång process innan man kommit till skott.

Ibland görs inte tillräckli­gt omfattande undersökni­ngar och reparation­er direkt. Till exempel den svenska skolan i S:t Karins har nyligen renoverats för två miljoner euro, men problemen försvann inte.

– I stället för att riva skolan och bygga en ny har man beslutat att sanera den ännu en gång. Det blir väldigt dyrt för kommunen om man bara gör lite först och sedan märker man att det inte räcker och så måste man göra lite till. Därför säger vi att gör ordentligt när problemet uppdagas.

Vi är i en sådan situation att föräldrarn­a måste hota med skolstrejk för att problemet ska tas på allvar. Det borde inte vara så att man måste ta till så kraftiga åtgärder för att något ska göras. Christer Holmlund Ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd FSL

Holmlund säger att undersökni­ngen visar att det är lärarna som lider eftersom de jobbar i skolan i många år. Men för att det ska hända något kan det krävas reaktioner av föräldrar också.

– Vi är i en sådan situation att föräldrarn­a måste hota med skolstrejk för att problemet ska tas på allvar. Vi är glada för att föräldrarn­a tar itu med saken, men det borde inte vara så att man måste ta till så kraftiga åtgärder för att något ska göras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland