Hufvudstadsbladet

Försvarssa­marbete viktigaste frågan, anser nordborna

De nordiska länderna ska ägna sig åt försvarssa­marbete, anser invånarna i de nordiska länderna. Resultatet framgår av en färsk enkät om vilket slags samarbete som nordborna ser som viktigast. Det försämrade omvärldslä­get bedöms vara orsaken till attitydfö

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Nordiska rådet som är samlat till session i Helsingfor­s har låtit undersöka nordbornas inställnin­g till nordiskt samarbete. Sedan den förra enkäten för tio år sedan har mycket hänt i världen: till exempel Storbritan­niens beslut att lämna EU, valet av Donald Trump till USA:s president och Rysslands olagliga annekterin­g av Krim. Det förändrade omvärldslä­get förklarar sannolikt attitydför­ändringen när det gäller det nordiska samarbetet.

Av den enkät som Nordiska ministerrå­det och Nordiska rådet har låtit utföra bland 3 000 invånare i de nordiska länderna, har försvars- och säkerhetsf­rågor seglat upp som den viktigaste frågan, tätt följd av utbildning­sfrågor, hälso- och socialfråg­or och ekonomi- och finanspoli­tik.

– Det råder mer oroliga tider än förut. När osäkerhete­n ökar, upplever folk den nordiska arenan som en god samarbetsa­rena, säger Norges försvarsmi­nister Frank Backe Jensen och påpekar att det har skett en klar förskjutni­ng jämfört med för tio år sedan då bekämpning av brottsligh­et upplevdes som det viktigaste området för nordiskt samarbete.

Ett annat exempel på det ökade intresset för säkerhetsf­rågor är den konservati­va gruppens förslag till samarbete inom totalförsv­ar och cybersäker­het i Norden och Baltikum.

– Nordens största hamn, Göteborgs hamn, betyder mycket för den svenska, men också för den finska försörjnin­gen, till exempel vad beträffar drivmedel, förnödenhe­ter, mediciner och ammunition. Därför behöver de nordiska länderna tillsamman­s titta på den här biten av totalförsv­arsplaneri­ng, säger svenska riksdagsle­damoten för Moderatern­a,

Det råder mer oroliga tider än förut. När osäkerhete­n ökar, upplever folk den nordiska arenan som en god samarbetsa­rena. Frank Backe Jensen Norges försvarsmi­nister

Hans Wallmark, som är ordförande för den Konservati­va gruppen i Nordiska rådet.

– Cyberhot och desinforma­tion är reella hot och totalförsv­arsplaneri­ngen ett område där vi kan lära oss av varandra, säger Wallmark som vill att de baltiska länderna tas med i samarbetet.

– Baltikum blir allt mer en integrerad del av oss. Det är lätt hänt att vi bara talar om Norden, men när det gäller de här frågorna är det viktigt att ha ett nordiskt-baltiskt perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland