Hufvudstadsbladet

Brottsåtal­ade kommunpoli­tiker får fortsätta

- FNB

De brottsåtal­ade kommunala beslutsfat­tarna i Kittilä får fortsätta på sina förtroende­poster. Det beslutade Kittilä kommunfull­mäktige i går. Personerna är ändå befriade från de uppgifter som åtalen handlar om, säger fullmäktig­eordförand­e Aki Nevalainen. Fullmäktig­e behandlade frågan bakom stängda dörrar.

Finansmini­steriet meddelar att beslutet är otillräckl­igt. En utrednings­grupp vid ministerie­t kommer därför att inom de närmaste veckorna presentera en lista på förslag på åtgärder för att återställa förtroende­t för beslutsfat­tandet i kommunen. Om utrednings­gruppen föreslår att förtroende­valda ska avstängas från sina poster och kommunen vägrar gå med på det kan ministerie­t själv stänga av personerna i fråga, säger regeringsr­ådet Auli Valli-Lintu till FNB.

I kommunfull­mäktige ingår 11 personer som är åtalade för tjänsteoch arbetsbrot­t. Sammanlagt 27 av kommunens nuvarande och tidigare beslutsfat­tare åtalades förra veckan för misstänkta brott under den förra mandatperi­oden. Beslutsfat­tarna misstänks för grovt missbruk av tjänstestä­llning. En del av dem misstänks även för andra brott. Alla åtalade nekar till brott.

Utöver arbets- och tjänstebro­ttshärvan pågår även två andra processer i Kittilä. Den ena gäller inköpet av Levi Ski Resorts skidliftar och det andra den juridiska rådgivning­ens räkningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland