Hufvudstadsbladet

Skolelever med stödbehov får mer pengar

- HBL

Helsingfor­selever som behöver särskilt stöd ska få mer resurser. Samtidigt strävar staden efter att allt fler ska gå i sin närskola.

I helgen beslutade fullmäktig­egrupperna i Helsingfor­s att utbildning­ssektorn ska få tre miljoner euro mer för särskilt stöd och positiv diskrimine­ring, och i måndags klubbade stadsstyre­lsen vidare budgetförs­laget till fullmäktig­e. Det kan handla om mer pengar för assistente­r, lärare och speciallär­are.

HBL berättade i måndags om att många föräldrar till barn med särskilda behov och lärare som svarat på det lokala lärarfacke­ts enkät upplever att eleverna får för lite stöd, trots att behovet kartläggs och konstatera­s. Nästan nio av tio lärare som svarat på enkäten svarade att det finns elever i deras undervisni­ngsgrupper som borde få mer smågruppsu­ndervisnin­g än vad de nu har möjlighet att få.

Staden lovar nu också för sin del utreda hur stödet utfaller för de elever som är i behov av särskilt stöd.

För tillfället går sex av tio elever med behov av särskilt stöd i specialkla­ss och resten integrerat i allmänunde­rvisningen inom den grundlägga­nde utbildning­en. Stadens mål är att svänga på det här förhålland­et.

Andelen elever inom specialund­ervisninge­n i grundskola­n är 7,7 procent på svenskt håll. Andelen barn som behöver särskilt stöd inom barnomsorg­en är ungefär 5 procent, eller cirka hundra barn på svenskt håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland